Breivik indrømmer løgn om broderskab

Hemmelig tempelridderordnen var pure opspind, siger han i åbent brev

Anders Behring Breivik offentliggjorde billeder af sig selv i forskellige uniformer i sit manifest. Foto: Privat
Anders Behring Breivik offentliggjorde billeder af sig selv i forskellige uniformer i sit manifest. Foto: Privat

Anders Behring Breivik har aldrig været en del af en hemmelig tempelridderorden ved navn The Knights Templar, som han ellers har fortalt om i forhør og i sit manifest.

Det fremgår af et 38 sider langt brev, som han har sendt til VG, Dagbladet og ABC Nyheter, hvor han langer ud ud efter to retspsykiatere, der har undersøgt ham og er kommet frem til, at Breivik er psykotisk og utilregnelig.

Læs også:

Krimi Breivik angriber retspsykiatrisk rapport

Den terrortiltalte Breivik har tidligere beskrevet Knights Templar som et internationalt terrornetværk, der kæmper for at befri Vesten fra det, som han kalder islamisk undertrykkelse

Breivik ringede til politiet to gange under den brutale nedskydning på Utøya. I sit anden telefonopkald sagde han blandt andet, at 'vi har fuldført en operation på vegne af Knights Templar.' Men den orden findes altså ikke, siger han nu.

Læs også:

Krimi Breivik ringede til politiet to gange

- Min beskrivelse af Knight Templar med medaljesystemet, uniformssystemet, ordineringsritualet, princip- og kodeks-systemet, titelsystemet, organisationssystemet er ikke andet end et forslag til et fremtidig organisatorisk system. Det er således IKKE et eksisterende system, skriver Breivik blandt andet i brevet, ifølge Dagbladet.no.

De nye toner fra Breivik kommer formentlig ikke som en overraskelse for politiet. De har længe haft den opfattelse, at Breiviks snak om tempelridderordenen var pure opspind.

Læs også:

Krimi Briter undersøger Breiviks forbindelser

Breiviks tidligere påstande fik blandt andre britiske Scotland Yard til at undersøge nordmandens påstand, men for godt en uge siden sagde den norske politiadvokat Pål-Frederik Hjort Kraby, at de ikke mente, der var hold i påstandene.

- Der er, ifølge efterretningsoplysninger fra britiske myndigheder og andre landes myndigheder, ingen indikation på, at der har været sådan en organisation, sagde han til Dagbladet.

Retssagen mod Anders Behring Breivik starter 16. april. Ekstrabladet.dk er til stede i retssalen og skriver løbende fra retshandlingen.