Styrelse: Dansk lov gælder i bortførelsessager

Når et barn bliver bragt tilbage til Danmark, gælder de danske domstoles afgørelser som udgangspunkt.

Fuldmægtig i Familiestyrelsen Nikolaj Krohn-Rasmussen ønsker ikke at forholde sig til den konkrete sag om drengen Oliver og dennes far, Thomas Sørensen, der snuppede sin søn i Østrig hos barnets mor og bragte ham til Danmark onsdag formiddag.

Læs også: Flugtbilen fra Østrig fundet

Men han oplyser, at Familiestyrelsen som udgangspunkt ikke gør mere ved sager, hvor børn er blevet ført tilbage til Danmark, så længe børnenes ophold i Danmark holder sig til de afgørelser, danske domstole har truffet.

- Hvis vi konstaterer, at barnet er tilbage, hvor vi umiddelbart mener, at det skal hen ifølge afgørelser fra de danske domstole, så er sagen som udgangspunkt afsluttet, siger Nikolaj Krohn-Rasmussen.

Han oplyser samtidig, at der i den enkelte sag kan komme et muligt efterspil, hvis en udenlandsk domstol altså har truffet en anden afgørelse i sagen.

Læs mere: Østrigsk politi: Han risikerer fængsel

I sagen om Oliver besluttede først den danske byret og siden landsretten, at faren, Thomas Sørensen, havde den fulde forældremyndighed. Den ville de østrigske domstole dog ikke anerkende, og de har bestemt, at moren har forældremyndigheden.

Spørgsmål: Vil I iværksætte noget i forhold til sagen om Oliver?

- Hvad vi eventuelt kommer til at gøre i den konkrete sag kan jeg ikke svare på, siger Nikolaj Krohn-Rasmussen.

Læs også: Politi om Oliver-sagen: Vi foretager os intet

Østrigsk politi har udstedt en international arrestordre på Thomas Sørensen. Han mødte tirsdag morgen op i Østrig og tog Oliver fra moren, da hun var ved at aflevere drengen i børnehave.