Makedonien: Vi venter på dobbeltmorderen

Makedonien er klar til at modtage dobbeltmorderen Conevski, og Danmark kan vælge og vrage på alle hylder af psykiatriske hospitaler i landet

I Makedonien venter man bare på, at de danske myndigheder giver klart lys til at sende Convevski hjem. (Polfoto)
I Makedonien venter man bare på, at de danske myndigheder giver klart lys til at sende Convevski hjem. (Polfoto)

Det er langt fra første gang, at Danmark har sendt en delegation til Makedonien for at vurdere forholdene i det psykiatriske system for at komme af med den fængslede dobbeltmorder Naum Conevski, der afsoner en livstidsdom på Sct. Hans Hospital.

Men for nylig har endnu en dansk delegation af eksperter undersøgt forholdene og fundet det forsvarligt og sikkert at lade den i dag 62-årige sindssyge Conevski afsone i hjemlandet tæt på sin familie. Det bekræfter de makedonske myndigheder i dag overfor Ekstra Bladet.

Og det er nu udelukkende op til de danske myndigheder, altså det danske justitsministerium, at tage endelig stilling til, om den 62-årige dobbeltmorder skal sendes hjem til Makedonien eller ej. For i Naum Conevskis hjemland venter de blot på et opkald fra Danmark.

- Vi er helt klar til at tage imod Conevski, men det er suværent Danmark selv der bestemmer, præcist på hvilket hospital han skal afsone, oplyser Verka Cvetanovska fra kontoret for Internationale Anliggender, under det makedonske Justitsministerium.

Læs også: Sindssyg dobbeltmorder på vej hjem
Læs også: Morderen førte dødsliste i fængslet

Hun fortæller desuden, at de danske myndigheder har haft kig på flere psykiatriske hospitaler i landet. Her skiller formentligt særligt tre store psykiatriske hospitaler sig ud som være oplagte til at modtage dobbeltmorderen, der under sin afsoning først blev flyttet fra Herstedvester, dernæst til Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland for til sidst i 1998 på grund af sindssygedom at blive flyttet til den lukkede afdeling på Sct. Hans.

- Forholdene på vores hospitaler er som de er, men Danmark har frit lejde til at vælge, hvor de vil have ham placeret. Men siden delegationen vendte retur til Danmark, har vi ikke hørt noget, så vi afventer stadig deres beslutning, siger Verka Cvetanovska.

Store dele af Conevskis familie, hans mor og hans søster, bor dog selv i den sydvestlige del af landet i byen Ohrid, og det kunne derfor være nærliggende at finde et hospital i samme by.