Dansker er sigtet for terror i Marokko

En dansk-marokkaner med tilknytning til Hizb ut-Tahrir er fængslet og sigtet for terroraktiviteter i Marokko

De marokkanske myndigheder har fængslet og sigtet en 37-årig dansk-marokkansk mand for terroraktiviteter, skriver Politiken.

Thami Najim, der er født og opvokset i Danmark, har siden 3. februar siddet i et marokkansk fængsel i byen Casablanca, erfarer Politiken fra Udenrigsministeriets gennemgang af sagen.

Den danske ambassade i Marokko bekræfter, at en dansk statsborger med marokkansk baggrund er blevet anholdt og fængslet i det nordafrikanske land.

- Familien er underrettet, og han har fået den sædvanlige bistand fra dansk side. Vi kan ikke gå nærmere ind i sagen af hensyn til tavshedspligten, siger den danske ambassadør i Marokko, Lars Vissing.

Den anholdte er ifølge Politikens oplysninger et ledende medlem af det islamistiske parti Hizb ut-Tahrirs marokkanske afdeling. Inden sin flytning til Marokko i 2007 var han også blandt de toneangivende medlemmer i organisationens inderkreds i Danmark.

Ifølge et sagsdokument er Thami Najim sigtet for at bringe Marokkos sikkerhed i fare, forsøg på at vælte det marokkanske regime samt for at have modtaget finansiel støtte fra udenlandske fonde til terroraktiviteter.

Thami Najim er forhindret i at udtale sig, men nægter sig skyldig og hævder ifølge Politiken, at "finansiel støtte fra udenlandske fonde" refererer til en række pengeoverførsler fra hans tidligere danske arbejdsgiver til hans bankkonto.

De undergravende aktiviteter dækker efter hans familiens udsagn over de bøger og løbesedler med islamistiske budskaber, der blev fundet ved anholdelsen i Najims hjem i byen Kenitra.

En af verdens førende terrorforskere, Lorenzo Vidino, forklarer i Politiken, at Hizb ut-Tahrir "spiller en stor rolle i den marokkanske opposition", men at partiet er erklæret ulovligt i landet.

I Danmark siger Hizb ut-Tahrirs talsmand Chadi Freigeh, at anholdelsen er et udtryk for, at det marokkanske regime ikke ønsker en politisk opposition.

Sagen om Thami Najim har mange lighedstegn med en anden terrorsag fra 2003, hvor dansk-marokkaneren Omar Maarouf blev dømt til døden for medvirken til bombeattentaterne i Casablanca i maj 2003, hvor 33 civile blev dræbt.