Øksemænd til angreb i Kina: 12 dræbt

Etniske uroligheder koster adskillige personer livet i et højspændt område af Kina.

Mindst 12 mennesker er blevet slået ihjel i et blodigt sammenstød i Kina, hvor en gruppe mænd bevæbnet med økser tørnede sammen med politifolk på et marked i byen Kargilik.

Sammenstødet fandt sted tirsdag aften i den etnisk højspændte region Xinjiang, der ligger i den nordvestlige del af det kæmpemæssige land.

Øksemændene tilhører - ifølge kinesiske statsmedier - det uighuriske mindretal, som ikke nærer varme følelser for centralregeringen i Beijing.

Det statsstyrede nyhedsbureau Xinhua skriver, at tirsdagens blodudgydelser skyldes unge uighur-mænd, der betegnes som "urostiftere".

- Vidner fortæller, at den voldelige gruppe huggede løs på ofrene, skriver Xinhua, som mener at vide, at ti mennesker mistede livet på denne måde.

Politiet skød og dræbte to af øksemændene efterfølgende og leder nu efter resten, lyder det.

Årsagen til sammenstødet står ikke umiddelbart klart.

Radio Free Asia, der har base i USA, har modtaget en e-mail fra en anonym uighurer, som siger, at volden blev udløst på grund af en "fornærmelse" fra tre kinesere på et marked.

Den ressourcerige region Xinjiang på grænsen til Centralasien bebos af flere end otte millioner uighurere, som praktiserer en moderat form for islam.

Der er stadig masser af spændinger i den regionale hovedstad, Urumqi, samt andre steder i Xinjiang, siden protester fra uighurer eskalerede til optøjer i juli 2009.

200 mennesker mistede livet, og 1700 blev kvæstet i de etniske uroligheder.