300 rockere skal bag tremmer i år

Rockere og bander er parasitter på samfundet, mener ministeren. Politiet koncentrerer sig om de tunge sager.

Politiet vil gå efter de 'tungere' bandemedlemmer i 2012 (foto: Colourbox)
Politiet vil gå efter de 'tungere' bandemedlemmer i 2012 (foto: Colourbox)

300 rockere og bandemedlemmer skal være bag tremmer, når 2012 er omme. Det er det klare mål, som Rigspolitiet i dag præsenterer for politikerne på Christiansborg, og måltallet er det højeste nogensinde. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det er udtryk for, at rockere og bander er parasitter på samfundet. De er dybt kriminelle, og der er behov for, at vi får dem fjernet i højere grad end tidligere.

- Miljøerne er præget af enorm kriminalitet, som på alle leder og kanter må bekæmpes, siger justitsminister Morten Bødskov (S) til avisen om opjusteringen af rocker-bandeindsatsen.

I 2011 var det politiets mål at frihedsberøve 250 bandemedlemmer. Men ved årets udgang sad 356 fra rockermiljøerne enten varetægtsfængslet eller afsonede en fængselsstraf.

Går efter 'de slemme'
Grunden til, at måltallet for 2012 ligger lavere end det faktiske tal fra året før, er, at de nemme sager er taget først. I målene for i år venter derimod nogle af de tungere sager.

- Vi har plukket de lavt hængende frugter i bandemiljøet, som var de nemmeste i de første år af bandeindsatsen. Rockerne og banderne er involveret i mangeartet kriminalitet, og vi bygger samtidig tallet på de efterforskninger, der er i pipelinen.

- Det gør, at vi er fortrøstningsfulde med at nå måltallene, siger Kim Kliver, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) til Jyllands-Posten.

At sætte de tungeste bandemedlemmer bag tremmer kan fjerne nogle af de personer, der flirter med rockermiljøet, mener en ekspert.

- Der er ikke noget, der tyder på, at flere fængslinger er en afgørende præventiv faktor.

- Men det kan have en afskrækkende effekt på personer lige uden for bandemiljøet, hvis de centrale skikkelser fængsles over en længere periode, siger Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi og bandeekspert ved Aalborg Universitet.