Juraprofessor: Planlagt drab er værre end affekt

Professor i strafferet, Lars Bo Langsted, mener, at et offer nok aldrig vil blive tilfreds med gerningsmandens straf

Hvis Frank Saksik koldblodigt havde planlagt at dræbe Marlene Duus, havde han formentlig ikke allerede været i udslusning. Drabsforsøget skete i affekt for tre år siden, og han er nu i lære som bager.
Hvis Frank Saksik koldblodigt havde planlagt at dræbe Marlene Duus, havde han formentlig ikke allerede været i udslusning. Drabsforsøget skete i affekt for tre år siden, og han er nu i lære som bager.

For tre år siden blev Marlene Duus gennemtæsket med et vandrør og bagefter smidt ud fra 3. sal.

I dag er gerningsmanden, ekskæresten Frank Saksik, ansat som bagerlærling hos stjernekokken Claus Meyer som en del af et udslusningsforløb. Marlene går til genoptræning på et hjerneskadecenter og kæmper med arbejdsskadestyrelsen og erstatningsnævnet.

Frank Saksik slap med seks års fængsel og er nu allerede i udslusning til samfundet.

Læs også:

Facebook-venner hylder Claus Meyer

Den forholdsvis milde straf set i forhold til Marlene Duus' tragiske skæbne har for alvor fået debatten til at rase på nationen!

Et af de centrale spørgsmål i debatten er, hvorfor det er en formildende omstændighed at forsøge at dræbe en ekskæreste i affekt i forhold til et drab eller drabsforsøg på en fremmed kvinde på gaden.

- Det er det som udgangspunkt heller ikke, siger juraprofessor Lars Bo Langsted til ekstrabladet.dk.

Han mener, at domstolene tager hensyn til hele sagen, når de i praksis dømmer gerningsmænd, der handler i affekt, mildere.

- Det er f. eks. meget værre at koldblodigt planlægge et drab, og den strafferamme kan vi ikke skærpe, da det jo er livstid, siger Lars Bo Langsted, der heller ikke mener, at strengere straffe for affekt-forbrydelser vil have nogen effekt.

Læs også:

Kastede Marlene ud fra 3.sal: Jeg forstår ikke, hun er frustreret

- Det vil det jo ikke, da de netop bliver begået i affekt, og gerningsmanden derfor ikke tænker over konsekvenserne i gerningsøjeblikket.

Selv om Lars Bo Langsted mener, at affekt-forbrydelser ikke kan sammenlignes med planlagte forbrydelser, så har han stor forståelse for Marlene Duus' frustrationer i den konkrete sag.

- Det er en skrækkelig sag, og jeg forstår offeret, men vi må være ærlige og sige, at vi nok aldrig kan straffe strengt nok. Hvis en gerningsmand idømmes 8, 10 eller 12 år, vil offeret jo på et eller andet tidspunkt altid kunne møde sin overfaldsmand, siger juraprofessoren og understreger, at meningen med vores retssystem trods alt er at forhindre ny kriminalitet.

Læs også:

Ekspert: Hun har fået masser af hjælp

- En forbryder skal sluses tilbage i samfundet i et styret forløb med bl.a. beskæftigelse, så vi forhåbentlig kan undgå gentagelser, siger Lars Bo Langsted.