Psykolog: Alle voldelige mand bør i terapi

Frank Saksik er i udslusning som bagerelev, efter han kastede sin ekskæreste ud fra tredje sal, men han har mest brug for terapi, mener manderådgivning

Frank Saksik er tre år efter dommen for drabsforsøg bagerelev hos Claus Meyer.
Frank Saksik er tre år efter dommen for drabsforsøg bagerelev hos Claus Meyer.

Fængsel. Udslusning. Frihed.

Sådan er forløbet for de fleste dømte mænd, efter de har udsat ekskærester og koner for vold og drabsforsøg.

Men de har allermest brug for terapi. Det mener psykolog Per Nørgaard fra Manderådgivningen i Herning kommune.

Han har via medierne fulgt med i debatten om den 43-årige Frank Saksik, som i 2009 bankede sin ekskæreste med et vandrør, inden han kastede hende ud fra 3. sal.

Læs også:

Kastede Marlene ud fra 3.sal: Jeg forstår ikke, hun er frustreret

I en kronik i Politiken fortalte ekskæresten, Marlene Duus, om sine frustrationer over, at voldsmanden i dag er i lære som bagerelev hos Claus Meyer som en del af et udslusningsforløb, mens hun fortsat går til genoptræning på et hjerneskadecenter og kæmper med arbejdsskadestyrelsen og erstatningsnævnet.

Per Nørgaard kender ikke den konkrete sag, men han har hjulpet mange voldelige mænd og mener, at terapi oftest er vigtigere end resocialisering.

- De fleste af de her mænd fungerer jo helt normalt på arbejdet og blandt vennerne, men det går galt derhjemme, når konflikterne opstår, siger Per Nørgaard til ekstrabladet.dk.

Han oplever, at mændenes problemer kommer til udtryk, når de under en konflikt går direkte fra følelser til handling.

- De fleste af os reagerer ud fra følelser, tanker og handling, men hos de voldelige mænd går de ofte fra følelser direkte til handling, og mange mænd kan netop heller ikke fortælle, hvad de tænkte, da de slog, og derfor er udfordringen i den kognitive terapi, at de skal lære at analysere situationen, siger Per Nørgaard.

I dag er det ikke lovmæssigt bestemt, at voldelige mænd skal i terapi i forbindelse med deres dom. Det er derfor tvingende nødvendigt, at de er motiverede for at indgå i et behandlingsforløb.

- De skal tage ansvar for volden. Det nytter ikke noget, at de f. eks. giver kvinden skylden. Det rykker først, når de indrømmer, understreger psykologen.

Læs også:

TV: Her roser Claus Meyer Marlenes voldsmand

Hos Manderådgivningen i Herning kommune kommer der mænd fra alle samfundslag, men på det personlige plan er der flere fællestræk hos voldsmændene.

- Vi oplever tit, at mændene har et lavt selvværd. De er usikre og føler, at de ikke kan slå til som mand eller far. Og flere lider også af depressioner, og i modsætning til kvinderne reagerer mænd ofte aggressivt, siger Per Nørgaard.

Andre fællestræk hos aggressive og voldelige mænd er en voldelig barndom, hvor de har oplevet, at volden skulle løse konflikterne.

- De kommer ofte også verbalt til kort og føler, at konflikten er overstået, når de har slået, men det føler kvinden ikke, når hun skal leve videre med angsten, siger Per Nørgaard.