Kattemishandler idømt 30 dages fængsel

Katten Magnus var udsultet, kvæstet og meget syg, da den 14-årige kat langt om længe kom til dyrlægen. I dag blev kattens 41-årige ejer idømt 30 dages betinget fængsel for vanrøgt og mishandling

Det kostede 30 dages fængsel at vanrøgte og mishandle katten Magnus. (Modelfoto)
Det kostede 30 dages fængsel at vanrøgte og mishandle katten Magnus. (Modelfoto)

Retten i Lyngby, ekstrabladet.dk

- Jeg trak det nok ud med at få den aflivet.

Sådan forklarede en 41-årig katteejer fra Nærum i dag i Lyngby Ret, hvor han var tiltalt for langvarig vanrøgt og mishandling af sin knapt 14 år gamle hankat Magnus.

Retten fandt den 41-årige skyldig i begge dele og idømte ham 30 dages fængsel. Straffen blev gjort betinget med en prøvetid på to år, fordi han er kræftsyg og ikke tidligere straffet.

Han blev også frakendt retten til at holde dyr i to år. Den 41-årige modtog dommen.

Kammerater slog alarm
Politiet blev alarmeret af den ene af tre kammerater til den 41-årige, som var på besøg hos ham den 31. marts sidste år.

De var rystede over at se kattens tilstand, og kammeraterne blev vidner til at den 41-årige tilsyneladende selv forsøgte at aflive katten ved at gribe den om halsen, presse den op mod loftet og ruske den så kraftigt, at katten skreg.

Dagen efter blev Magnus hentet af politiet.

Læs også: Kræver fængsel: Lod sin syge kat sulte

Magnus vejede kun 2,7 kilo, da den kom til Hjortekær Dyreklinik, men den burde have vejet fire-fem kilo. Katten var voldsomt dehydreret og afmagret. Den havde tabt 80 procent af sin muskelmasse.

Katten havde stærke smerter i maven, og undersøgelsen viste en stor frisk blødning i leveren, som var et døgn gammel. Højre bagben var hævet og kvæstet og den kunne ikke støtte på benet.

Kunne ikke spise for smerter
En scanning viste, at kattens mave og tarme var helt tomme. Den havde sultet i lang tid. Dét skyldtes, at Magnus havde munden fuld af en abnorm mængde tandsten og voldsom tandkødsbetændelse.

- Det gjorde så ondt, når den forsøgte at spise, at den ikke har taget foder til sig i lang tid, skrev dyrlægen i en erklæring, der blev læst op i retten.

Retten i Lyngby nåede at beordre den 41-årige bistandsklient anholdt, fordi han blev væk fra retsmødet uden lovlig grund. Men efter et kvarter dukkede han alligevel op, så sagen kunne starte.

Den 41-årige var sur over tiltalen: - Jeg er rystet og kan slet ikke forholde mig til det, sagde han.

Spurgte om dommeren havde drukket
Han påkaldte sig dommerens vrede og blev kontant sat på plads, da han i stedet for at svare på dommerens spørgsmål spurgte: - Har du drukket snaps eller hvad ?

I retten indrømmede den 41-årige, at katten havde været syg det sidste halve år, hvor den tabte sig 'gevaldigt', kastede op og havde diarré.

- Han fik Whiskas, fisk og rejer og kiks. Han har altid spist godt undtagen det sidste halve år. Jeg trak det måske ud med at få den aflivet, men jeg elskede min kat. Jeg har aldrig gjort min kat noget ondt, hverken fysisk eller psykisk, forklarede den 41-årige.

Han forklarede, at han tidligere havde haft en anden kat, der blev 19 år.

Han erkendte, at han tog fat i Magnus og løftede den op i en arm, men den 41-årige kunne ikke huske, at han rystede katten.

- Den var skind og ben
Tre venner var på besøg i leljligheden i Nærum den 31. marts sidste år, hvor den 41-årige ifølge tiltalen mishandlede katten, der ifølge vidner var 'skind og ben'. Han løftede Magnus op mod loftet med et greb om halsen, og ruskede den så kraftigt, at den skreg.

Det Veterinære Sundhedsråd kalder behandlingen af katten for 'groft uforsvarlig' og mishandling, hvor katten er påført 'højeste grad af smerte.'

To af de tre kammerater, der var vidne til mishandlingen, blev afhørt i retten. Den ene forklarede, at katten havde det rigtigt skidt, og han at han bebrejdede den 41-årige, at han ikke fik katten aflivet. Kammeraten fik besked på, at han ikke skulle blande sig og i stedet kunne få nogen bank.

Den 41-årige greb fat i katten i halsen, holdt den op mod loftet og ruskede den: - Den skreg højt. Så valgte vi at gå alle tre, sagde kammeraten, der ringede til politiet.

Aflivet under undersøgelsen
På Hjortekær Dyreklinik blev katten bedøvet, så den kunne undersøges. Men der var intet håb om helbredelse, så dyrlægen aflivede katten under narkosen.

- Den har været udsat for langvarig vanrøgt og akutte traumer, skrev dyrlægen, der afviste den 41-åriges påstand om, at katten var syg af kræft.

Anklagerfuldmægtig Cecilie Swartzbak krævede den 41-årige idømt fængsel, fordi det er retspaksis i sager om så grov dyremishandling. Hun forlangte også, at den 41-årige ikke må have med dyr at gøre i en periode.

Forsvarer Peter Byskov påstod frifindelse, fordi den 41-årige angiveligt tre gange havde været hos dyrlægen med katten. Der fandtes dog ingen dokumentation for dyrlægebesøgene.