Skoleskyderier er hverdagskost i USA

Tragedien i Ohio er blot det seneste i en lang række af dødelige ulykker blandt unge med våben i USA.

I USA kæmper man for at undgå skoleskyderier som det, der i forgårs dræbte en 15-årig dreng og alvorligt sårede fire andre i Cleveland, Ohio. (FOTO: AP)
I USA kæmper man for at undgå skoleskyderier som det, der i forgårs dræbte en 15-årig dreng og alvorligt sårede fire andre i Cleveland, Ohio. (FOTO: AP)

Gårsdagens tragedie på en high school nær Cleveland i staten Ohio sætter tankerne tilbage til andre skoleskyderier i USA.

På Columbine High School i 1999 blev 13 mennesker dræbt og 21 såret. Massakren på universitetet Virginia Tech i 2007 efterlod 32 dræbt og 25 såret.

Skyderi på High School: Én dræbt, fire såret

Den 17-årige TJ Lane skød i går fem andre unge, hvoraf en døde kort tide efter, en anden døde i dag tirsdag, to er stadig i kritisk tilstand og den sidstes tilstand betegnes som stabil.

Kids with guns
Alene i denne februar måned har der inklusiv gårsdagens skyderi været fire tilfælde af alvorlige problemer med våben på skoler i USA.

Ifølge amerikanske nyhedsmedier forløb de tre andre skoleskyderier i USA i denne måned således:

  • 10. februar i Walpole i staten New Hampshire: En 14-årig dreng skyder sig selv i hovedet med en pistol i et befærdet cafeterie på sin skole. Eftersigende skulle drengen have haft kærestesorger. Drengen overlevede.
  • 20. februar i Murfreesboro i staten Tennessee: To teenagere skyder mod en gruppe af andre unge uden for en skole. En 14-årig blev ramt to gange i benet. Skyderierne skyldtes stridigheder mellem to grupper af unge.
  • 22. februar i Bremerton i staten Washington: En ni-årig dreng har taget en .45-kaliber pistol med i sin skoletaske, som utilsigtet går af og rammer en ni-årig pige, der bliver alvorligt såret. Drengen havde fundet pistolen i sin mors hus og taget den med sig, fordi han ville løbe hjemmefra.

Føler sig udenfor
Ud over disse episoder er der frie andre tilfælde med unge, der har haft skydevåben med i skole. Blandt andet blev et semi-automatisk håndvåben konfiskeret fra en 12-årig dreng, som forklarede til myndighederne, at han havde fundet våbnet i sin bedstefars skab og taget det med i skole, fordi han følte sig truet af andre elever og selvmorderisk.

Vidne: Jeg så mine venner blive skudt

På mange amerikanske high schools og universiteter er der metaldetektorer ved indgangen, og ligesom på skolen, hvor skyderierne i går fandt sted, er der indøvet rutiner i, hvad lærere og elever skal gøre, hvis der lyder skud på gangene.

Fælles for mange af de unge, som tyer til våben, er, at de føler sig uden for fælleskabet. Efter udsagn fra nogle af eleverne på skolen nær Cleveland var TJ Lane offer for mobning, men der er usikkert, om de fem ofre var dem, der havde mobbet ham.