Sri Lanka nedtoner antal af oprørsdræbte

Ifølge officiel rapport blev kun 8000 civile dræbt under regeringens offensiv mod De Tamilske Tigre i 2009.

Næsten 8000 civile blev ifølge en officiel regeringsrapport dræbt i det nordlige Sri Lanka i de sidste måneder af den blodige borgerkrig, der sluttede i foråret 2009 med en stor regeringsoffensiv.

Antallet står i stærk kontrast til de 40.000 omkomne, der hidtil har været nævnt af forskellige menneskerettighedsgrupper, der samtidig har kritiseret Sri Lanka for den brutalitet, regeringsstyrker brugte på at knuse separatistbevægelsen De Tamilske Tigre.

Den 80 sider lange rapport fortæller, at 11.172 personer døde under regeringsoffensiven, men at de 2523 skete som følge af naturlige årsager. Rapporten anfører, at årsagen til dødsfaldene ikke er kendt i 715 tilfælde.

Rapporten er fra november 2011, men er først blevet offentliggjort nu. Det sker kort tid før et FN-møde i Geneve i næste uge, hvor Sri Lanka er sat på dagsordenen.

USA har sagt, at man på mødet vil foreslå en resolution, som tvinger Sri Lanka til at undersøge de anklager om krigsforbrydelser og brud på menneskerettigheder, som er kommet i forbindelse med krigen.

Regeringen i Colombo har hele tiden fastholdt, at militæret ikke kan stilles til ansvar for eventuelle civile drab under kampene, fordi den mener, at De Tamilske Tigre brugte lokalbefolkningen som menneskeligt skjold.

Dog har regeringen på Sri Lanka for nylig udpeget en fem mand stor komité, som skal undersøge, om der er holdt i anklagerne om, at krigsforbrydelser blev begået af regeringstropperne.

FN regner med, at omkring 100.000 mennesker døde i konflikten, som rasede mellem 1971 og 2009.

I foråret 2009 blev oprøret knust i den blodige regeringsoffensiv. De Tamilske Tigres ledere blev dræbt sammen med tusindvis af civile. De overlevende oprørere blev placeret i interneringslejre.