Søvndal kræver dansk Bahrain-fange løsladt

Udenrigsminister Villy Søvndal talte fredag aften dunder til Bahrain for at få løsladt dansk livstidsfange

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) talte fredag med store bogstaver over for sin bahrainske kollega i sagen om den danske menneskerettighedsforkæmper Abdulhadi al-Khawaja, der siden april sidste år har siddet fængslet i Bahrain efter en demonstration.

Villy Søvndal benyttede fredagens møde i gruppen af Syriens Venner til at gribe fat i Bahrains udenrigsminister, Khaled al-Khalifa. Her krævede Søvndal, at al-Khawaja enten løslades fra sin fængselscelle eller i det mindste bliver stillet for en civil domstol.

Danskeren har fået en livstidsdom for sin åbenlyse modstand mod regimet.

- Jeg har tidligere taget denne alvorlige sag op med udenrigsminister al-Khalifa. Dagens møde var en anledning til at holde al-Khalifa fast på de løfter, han tidligere har givet mig, siger Villy Søvndal.

Det sker med henvisning til, at Bahrain tidligere har forsikret Danmark om, at den fængslede danske statsborger kunne se en civil dommer inden udgangen af januar. Det er endnu ikke sket.

- Jeg slog fast, at al-Khawaja straks må løslades eller få sin sag prøvet ved en civil domstol, der kan sikre, at alle principper for en retfærdig rettergang bliver overholdt, siger udenrigsministeren.

Al-Khawaja er gået i sultestrejke i protest over sin livstidsdom, og Amnesty International har opfordret Villy Søvndal til at tage et møde med Bahrains styre.

Det har den danske udenrigsminister tidligere gjort, men al-Khawajas fængselsophold er der altså ikke pillet det mindste ved.

Den danske ambassade i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, aflægger mandag endnu et besøg hos al-Khawaja, der sidder indespærret i Manama.

Livstidsfangen sendte forleden et håndskrevet brev til den danske udenrigsminister, hvori han takkede for den danske støtte, men appellerede til Søvndal om at involvere sig mere i hans sag.