Nævn kritiserer Møllehave-anholdelse

Politiet anvendte unødig magt, da de anholdt Johannes Møllehave ved Hotel d'Angleterre i april sidste år, mener Politiklagenævnet

Foto: Kristian Linnemann
Foto: Kristian Linnemann

Politiet gik over stregen og anvendte unødig magt, da det anholdt præsten Johannes Møllehave ved Hotel d'Angleterre i april sidste år, mener Politiklagenævnet.

Det oplyser advokat Merete Stagetorn, hvis kontor har repræsenteret Johannes Møllehave i denne sag.

- Nævnet finder, at de tilstedeværende polititjenestemænd, ud over hvad der var nødvendigt og forsvarligt i situationen, anvendte unødvendig magt ved at lægge klager ned på fortovet i forbindelse med anholdelsen, lyder det.

Den dengang 74-årige Johannes Møllehave blev anholdt ved hotellet i København, fordi han havde opført sig højrøstet sammen med en ven.

Politiklagenævnet for København mener, at politifolkene bar sig for voldsomt ad, når man tænker på Møllehaves alder, fysiske svagelighed og opførsel i øvrigt.

- Henset til klagers alder, fysiske habilitet samt at han ikke var fysisk aggressiv, findes denne magtanvendelse kritisabel, lyder det fra nævnet.

Politiklagenævnet for København mener dog, ligesom Statsadvokaten, at det var okay, at politiet anholdt den højrøstede Møllehave. Men karakteren af magtanvendelsen var ikke i orden.

Der er endnu ikke taget stilling til, om der vil blive klaget over afgørelsen, som Politiklagenævnet har truffet.

SE ANHOLDELSEN I VIDEOEN OVER ARTIKLEN

Johannes Møllehave spiste med en ven, Lars Ebbensgaard, en tirsdag aften i april sidste år p åD'Angleterre.

Personalet mente, at den kendte forfatter var lidt for højrøstet og tilkaldte politiet.

- Da de kom ind på restauranten, styrede de det sgu meget godt. To betjente kom ind og sagde ’kom, vi skal ud herfra med det samme’. Men Møllehave svarede, at han skulle betale sin regning, sagde et af vidnerne, Jens, til Ekstra Bladet dengang.

TV: Vidner: Møllehave fortjente ikke den behandling!

I god ro og orden fik politiet alligevel de to ældre herrer ud foran hotellet. Men så gik det galt.

- Ude foran står politiet så med de her to. Og lige pludselig ligger hans kammerat i håndjern, forklarede Jens.

Et andet vidne, Flemming, supplerede:

- Jeg ved ikke, om Johannes Møllehave tager hånden op til politimanden, men lige pludselig ligger han også ned.

Jens siger:

- Politiet overreagerede. Der kunne de ikke styre det. Jeg tror, de følte sig provokeret af de her to mennesker, der ikke fandt sig i, at sådan nogle unge knægte skulle kommandere rundt med dem.

- Og politiet ville heller ikke finde sig i at blive talt til på den måde. Men når der står en ældre herre, skal de jo bare trække på smilebåndet, siger Jens.

TV: Møllehave - sådan var min nat i fængslet!

Ifølge de to andre vidner, der ikke ønsker deres efternavne i avisen, er der ikke tvivl om, at politiet håndterede det hele forkert.

- Var det meget voldeligt?

- Det er meget voldeligt, når man tager en gammel mand og smider eller skubber ham ned på jorden.

Møllehave blev lagt i håndjern og taget med af politiet, der 'venligt tilbød' ham en overnatning på stationen.

Forfatteren, TV-manden, klummeskribenten, foredragsholderen og meget mere fastholdt efterfølgende, at han hverken havde været beruset eller optrådt ubehøvlet.

Det er politiets handlinger, politiklagenævnet kritiserer.