Far raser: Lægehelikopter sårede min søn

Alt flyver om ørerne på de nærmeste beboere, når lægehelikopteren lander ved sygehuset på Samsø. Det er uforsvarligt, siger en far. Hans søn blev ramt af en flyvende havelampe

Helikopteren landede og startede kun 15 meter fra Lars Peter Jensens hus, så alt løst i haven fløj om ørerne på beboerne. (privatfoto).
Helikopteren landede og startede kun 15 meter fra Lars Peter Jensens hus, så alt løst i haven fløj om ørerne på beboerne. (privatfoto).

Det var uforsvarligt og unødvendigt, at den midt- og nordjyske lægehelikopter i søndags landede på en parkeringsplads ved Samsø Sygehus for at hente en 80-årig syg kvinde.

Det siger Lars Peter Jensen, Samsø. Hans hus ligger kun 15 meter fra landingspladsen, og han er far til den 11-årige dreng, som blev ramt af metal fra en flyvende havelampe, der blev revet løs af lufttrykket fra helikopterens rotor.

TV2 var ombord på lægehelikopteren for at lave nye indslag til udsendelserne 'Alarm 1-1-2 lægehelikopteren'.

- Det lugter lidt af, at kameramanden skulle have nogle dramatiske billeder, siger Lars Peter Jensen.

- Hækken lagde sig ned, og alt løst i haven fløj rundt om ørerne på os. Det var selvfølgelig min fejl, at jeg ikke holdt børnene indendørs, siger Lars Peter Jensen.

- Heldigvis blev min søn kun ramt på knæet og ikke i ansigtet, siger Lars Peter Jensen.

Chefen for det præhospitale beredskab i Region Midtjylland Erika Frischknecht Christensen siger, at det var en lægelig vurdering, at det var nødvendigt at lande på p-pladsen ved sygehuset.

- Der bliver intet gjort af hensyn til TV, kun af hensyn til patienten, siger hun til ekstrabladet.dk.

Glemte at spærre vejene af
Lars Peter Jensen siger: - Men det værste var, at de overtrådte deres egne sikkerhedsregler ved ikke at spærre vejene af. Der kom både en bus og to personbiler kørende, mens helikopteren stod på jorden med rotoren i gang. Det så ud som om, buschaufføren blev noget forskrækket.

Han er selv ambulanceredder på Samsø, men understreger, at han kun udtaler sig som privat person.

Helikopterne lander normalt på den faste helikopterplads cirka halvanden kilometer fra Samsø Sygehus.

Kun hvis patientens tilstand er yderst kritisk, lander helikopteren på parkeringspladsen ved sygehuset for at spare en ambulancetur på små to minutter til helikopterpladsen.

Læs også: 11-årig let kvæstet af lægehelikopter

- Så vidt jeg er orienteret, så havde sygehuset ikke bedt lægehelikopteren lande på parkeringspladsen. Og hvis tiden var så vigtig ville man normalt lave en 'hotload', hvor patienten lægges ind i helikopteren, mens rotoren stadig kører, så man kan lette hurtigt. Men motoren blev slukket helt, inden patienten blev lastet ombord, siger Lars Peter Jensen.

- Jeg føler mig utryg
- Jeg forstår naturligvis, at de pårørende ønsker at den syge kommer hurtigt afsted, siger Lars Peter Jensen.

- Men jeg synes, det er uforsvarligt. Jeg føler mig utryg ved det, især hvis det sker en dag, hvor børnene er alene hjemme, siger han.

Lars Peter Jensen klagede i august til Region Midtjylland over de farlige helikopterlandinger tæt på hans hus. Regionen svarede, at ud af 14 helikoptertransporter fra Samsø, var kun to sket fra p-pladsen ved sygehuset af hensyn til tidsfaktoren.

Regionen og Trafikstyrelsen undersøger episoden
Efter episoden i søndags optog politiet rapport og fotograferede ødelæggelserne fra helikopterens rotor. Den 11-årige dreng blev undersøgt på skadestuen, men var sluppet med knubs. Trafikstyrelsen skal nu undersøge episoden.

Erika Frischknecht Christensen fra Region Midtjylland siger, at det altid er patientens tilstand, der afgør om lægen vurderer, at det er nødvendigt at lande ved sygehuset

- Piloten afgør så om det er forsvarligt. Vi vurderer nu den konkrete episode for at se på, om noget skulle være gjort anderledes, siger Erika Frischknecht Christensen.