Putin: Vil bruge 4356 millarder på forsvaret

Rusland er truet. Det mener Vladimir Putin ihvertfald og derfor er han klar med en økonomisk indsprøjtning på 4356 milliarder kroner

Putin er klar til at bruge kæmpe summer på forsvaret(Foto: Polfoto)
Putin er klar til at bruge kæmpe summer på forsvaret(Foto: Polfoto)

Der er ikke engang to uger til præsidentvalget i Rusland, og op til det valg sprænger Putin bogstaveligt talt bomben, og offentliggører hans tanker om den største militære satsning siden den kolde krig.

På grund af nye, og ifølge Putin, truende konflikter, skal det russiske militær i løbet af en 10-årig periode styrkes med 4356 milliarder kroner.

- Nye lokale og regionale konflikter bliver opbygget foran vores øjne. Og det er de forsøg på at fremprovokere oplagte konflikter lige i nærheden af vores grænser, der gør oprustning nødvendig, siger Putin til Reuters.

Russiske rocksoldater kalder Putin en tyran

Kender ikke sine fjender

Putin kom undervejs i interviewet ikke ind på hvilke konkrete farer han henviser til, men Putin har tidligere i den russsiske avis, Rossiiskaya Gazeta, beskrevet behovet for at producere våben til en potentiel fjende. Han vil ifølge avisen også omstrukturere forsvaret, og gøre det mere professionelt.

I går besøgte Putin flyfabrikken Sukhoi. som bygger de nye russiske Stealth fly. Der beskrev han planerne for hvordan Rusland. i løbet af de næste 10 år skal anskaffe sig 400 interkontinentale raketter, udvikle 600 nye Stealth fly, raketforsvarssystemer og nye atomubåde

Rusland har tidligere været en mægtig militærmagt, men oplevede en decideret nedgang efter sovjetunionens fald i 1991, også selvom Putin gjorde hvad han kunne for at forhindre den svækkelse i sine otte år som præsident.

Regering: Det er for koldt at demonstrere

Igen i førersædet

Nu vil Putin igen bringe Rusland tilbage i førerposition på det militære område.

Vi må ikke opgive vores potentiale til at være afskrækkende, og vi må være visionære og se 30-50 år frem i tiden.

Hvis Putins forslag bliver en realitet vil det øge den militære satsning fra 120 milliarder dollar, til 758 milliarder dollar. Det er ifølge Yaroslav Lissovolik, der er cheføkonom for Deutsche Bank i Moskva, en forøgelse i forsvarsbudgettet fra tre til seks procent af Ruslands BNP