Her er Breiviks andre terrormål

Anders Behring Breivik ville blandt andet udøve terror mod den norske tv-station NRK

Anders behring Breivik havde op mod 30 andre steder og organisationer, han ville have bombet. (Foto: AP)
Anders behring Breivik havde op mod 30 andre steder og organisationer, han ville have bombet. (Foto: AP)

Han står bag bombesprængningen i regeringskvarteret i Oslo og massakren på øen Utøya den 22. juli sidste år. Men hvis det stod til den terrorsigtede Anders Behring Breivik, er de to terrorhandlinger ikke nok.

Under en afhøring har han nu nævnt yderligere 30 potentielle terrormål, som han hævder at ville ramme enten med skydevåben eller med bomber, skriver norske VG.

Den nu 33-årige nordmand har blandt andet 12 kendte nordmænd, som han kalder for landsforrædere, på sin liste.

Terror mod flere redaktører
På listen over mulige terrormål er flere norske politikere, herunder Jonas Gahr Støre, eller som Breivik selv kalder ham, Judas, og Gro Harlem Brundtland. Også tre andre politikere fra det norske arbejderparti er på hans terrorliste.

Ud over norske politikere, har Breivik også flere journalister på sin liste. Torry Pedersen, der er ansvarlig redaktør på norske Verdens Gang og chefen for Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, står også på listen, der desuden tæller hele organisationen bag tv-stationen NRK.

- Han har haft tanker om at ramme forskellige mål. Vi har ingen beviser for, at han er gået videre med planerne, ud over at der blev fundet ubrugt bombemateriale på Vålstua (den gård, Breivik havde lejet, red.), siger politiadvokat Pål-Fredrik Kraby om Breiviks alternative planer til VG.

Vildleder politiet
Selv om Breivik selv har nævnt de mange mulige terrormål, så tror en af nordens mest anerkendte terroreksperter ikke på, at alle 30 navne og organisationer på den 33-årige nordmands liste, var faktiske mål.

- Det er en del af hans strategi at vildlede efterforskningen. Breivik ønsker at gøre sig selv vigtigere, end han er. Det her er et makabert teater, hvor han selv spiller hovedrollen, siger Magnus Ranstorp til VG.

Politiadvokat Pål-Fredrik Kraby bakker op om Ranstorps teori:

- Der er flere tegn på, at han har ønsket at fremstå som en mere betydningsfuld person og som en person, der har en større rækkevidde, end han faktisk har, siger han.

Utøya ikke planen
Da Anders behring Breivik den 22. juli sidste år blev afhørt, fortalte han, at terrorangrebet på øen Utøya ikke var en del af hans oprindelige plan.

Hans hovedplan var at sprænge tre eller fire bilbomber i Oslo - en plan, der skulle eksekveres ved at placere biler på flere forskellige strategisk udvalgte steder.

Planen var, at han først skulle sprænge en bombe i regeringskvarteret, som han også gjorde. Herefter skulle en bombe sprænges foran Arbeiderpartiets hovedkontor, for til sidst at sprænge en bombe ved Det Kongelige Slot. Sidstnævnte terroraktion skulle eksekveres, ved at han skulle sige til garderne på slottet, at han var politimand fra PST, som er den norske udgange af PET. Politiet har tidligere beslaglagt falske PST-skilte fra Breivik, hvilket tyder på, at han taler sandt om sine mulige terrormål.

Men Breiviks terrorplaner sluttede ikke her. Såfremt han selv ville overleve alle tre bombesprængninger, ville han løbe ned til det nærliggende Blitzhuset, der er et selvstyret ungdomshus i Oslo. Her var planen, at han skulle dræbe så mange som muligt med håndvåben, for til sidst at slutte af på Dagsavisens redaktionslokaler, hvor massakren skulle fortsætte.

I alt 77 personer døde under Anders Behring Breiviks terroaktioner - 8 personer ved regeringskvarteret i Oslo, og 69 personer, primært unge på øen Utøya.