Tysk ekspræsident bliver sigtet lørdag

Statsadvokat indleder ved midnat efterforskning mod Christian Wulff, nu da han ikke længere er tysk præsident

(Foto: Mikhail Fomichev/AP)
(Foto: Mikhail Fomichev/AP)

Næppe er han trådt tilbage som tysk forbundspræsident, før Christian Wulff kan forberede sig på at blive sigtet for korruption.

En talsmand for anklagemyndigheden i ekspræsidentens hjemby, Hannover, meddeler, at efterforskningen indledes ved midnat til lørdag.

- Mere vil jeg ikke sige om det. Jeg udtaler mig heller ikke om det videre forløb i sagen, siger talsmanden, statsadvokat Hans-Jürgen Lendeckel, til nyhedsbureauet dpa.

Anklagemyndigheden mener, at der foreligger en mistanke om, at Christian Wulff i sin tid som ministerpræsident i Niedersachsen drog personlige og økonomiske fordele af sit venskab med direktøren for en filmfond, David Groenewold.

Wulff kastede fredag håndklædet i ringen efter kun 20 måneder som statsoverhoved, efter at anklagemyndigheden torsdag aften bad Forbundsdagen ophæve hans immunitet.

Nu da han er trådt tilbage som forbundspræsident, er immuniteten automatisk ophævet, og efterforskningen kan tage fart. Hidtil har statsadvokaterne hverken kunnet afhøre vidner eller beslaglægge dokumenter, men har kun fulgt sagen via medierne.

David Groenewold, som også vil blive sigtet i sagen, og Wulff mødte hinanden for ni år siden på et filmset og blev venner.

I 2006 lånte filmmanden den daværende ministerpræsident en mobiltelefon mod betaling. Siden inviterede han Wulff og dennes hustru på ferie på den nordtyske vesterhavsø Sild, hvor han betalte hotellet.

Groenewold inviterede også parret med til en filmfest i München, hvor han betalte for en hotelopgradering og en babysitter.

Begge dele betalte ekspræsidenten tilbage, da han hørte om det, har hans advokat sagt.

Sagen har vakt anklagemyndighedens opmærksomhed, fordi David Groenewolds firma i slutningen af 2006 fik tilsagn om en statsgaranti fra delstaten Niedersachsen på fire millioner euro (knap 30 millioner kroner), som firmaet dog aldrig gjorde brug af.

Hvis Wulff bliver kendt skyldig, risikerer han en straf på op imod tre års fængsel.