14-årig overfaldt jævnaldrende autist

Men politiet måtte lade gerningsmanden gå, fordi den kriminelle lavalder snart sættes op til 15 år igen

En 14-årig er sigtet for to gaderøverier omkring Christiania. Men han kan ikke varetægtsfængsles. Arkivfoto: Thomas Borberg
En 14-årig er sigtet for to gaderøverier omkring Christiania. Men han kan ikke varetægtsfængsles. Arkivfoto: Thomas Borberg

En 14-årig dreng med autisme blev gennembanket af to bekendte på 13 og 14 år og frarøvet sin mobiltelefon og en trøje ved Christiania i København.

Drengene har tidligere gået i ungdomsklub sammen, og voldsofferet blev lokket til at mødes med de to andre drenge på Nørrebro Station, og de endte ved Christiania, hvor den ene dreng sagde, at han havde en joint. Men det ønskede den 14-årige autistiske dreng ikke at være med på.

- Lige pludselig begynder de at overfalde ham og sige, at de vil have hans mobiltelefon. Men den er allerede faldet ud af lommen, og han siger, at de bare kan tage den, fortæller Boris Jensen fra efterforskningsafdelingen på Station Amager.

Derefter ville drengene også have koden og truede med, at hvis han gav en forkert kode, så fik han slag og spark.

Erkender røverier
Men det fik han alligevel, selvom han gav den rigtige kode. Efterfølgende snuppede drengerøverne også hans trøje til 600 kroner og truede ham med flere tæsk, hvis han fortalte noget til nogen.

I dag anholdt politiet den 14-årige gaderøver på den institution i Kalundborg, hvor han bor, og sigtede ham for røveriet mod den jævnaldrende dreng og et lignende gaderøveri.

Men selvom han indrømmede røverierne, blev han alligevel sat på fri fod efter en juridisk vurdering uden at blive fremstillet i grundlovsforhør, og kørt tilbage til samme institution. Politiet har ellers, ifølge Boris Jensen, bedt om, at der blev fundet en plads på en lukket institution, men det er altså ikke sket.

445 slipper for straf
Løsladelsen af drengen sker, fordi Rigsadvokaten har besluttet at henlægge alle sager mod 14-årige, fordi den kriminelle lavalder, efter planen, bliver sat op til 15 år igen 1. marts. Derfor fører det ikke til noget at forfølge sagerne i retssystemet.

Det frustrerer Boris Jensen fra Station Amager i den aktuelle sag, han sidder med.

- Jeg har set billeder af det ene offer. Han er altså sparket grundigt og har blodudtrædninger. Det heldige er, at vi har skaffet tingene til veje, så ofrene i det mindste kan få deres ting igen, siger han.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Morten Bødskov (S) til Folketingets Retsudvalg, at 445 kriminelle 14-årige får eftergivet deres straf, når regeringen hæver den kriminelle lavalder til 15 år den 1. marts. Heraf er 244 idømt en bødestraf, mens resten har fået en straf, såsom tilsyn hos kriminalforsorgen eller samfundstjeneste.

Blandt dem er to drenge, der i november sidste år blev idømt ungdomssanktioner for en stribe påsatte brande.