Politiet: Busulykken er en gåde

Politiet kan ikke finde svaret på, hvorfor en 59-årig bilist trak over i den modsatte kørebane og stødte sammen med en bus fuld af børnehavebørn

Bussen kørte over autoværnet på Isterødvej og ned ad skrænten til Damsholtevej, hvor den væltede. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Bussen kørte over autoværnet på Isterødvej og ned ad skrænten til Damsholtevej, hvor den væltede. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)

- Hvis vi skal være helt ærlige, så ved vi, hvad der skete, men ikke hvorfor. Det er en af de ulykker, som vi ikke finder en årsag til.

Sådan siger vicepolitikommissær Henrik Hattel, Nordsjællands politi, efter busulykken i Istedrød ved Hørsholm den 24. januar.

En Mini Cooper stødte sammen med en bus med 41 børnehavebørn, fem pædagoger og buschaufføren. Bussen kørte ned ad en fire meter høj skrænt og væltede.

Føreren af Mini Cooperen, en 59-årig mand fra Charlottenlund, blev dræbt på stedet, mens buschaufføren, en pædagog og tre børn fra udflytterbørnehaven Østerfælled Børnehus på Østerbro i København blev kvæstet og kørt på Rigshospitalets traumecenter.

Læs også: Busulykken: Almindelige borgere var de virkelige helte

31 børn slap uskadt, mens resten fik knubs og skrammer, der blev behandlet på skadestuen i Hillerød.

Ulykken er en gåde
Nordsjællands politi og en række eksperter har undersøgt ulykken uden at finde en årsag til, at den 59-årige bilist blødt trak over i den modsatte kørebane og ramte bussen i venstre side af fronten med fuld kraft.

Der var ikke tale om en overhaling, viser undersøgelserne.

- Obduktionen viser ingen tegn på sygdom. Han var ikke påvirket af spiritus og intet tyder på, at der var medicin eller andet involveret, selv om vi først får resultaterne af de toksikologiske undersøgelser om flere uger, siger Henrik Hattel.

Den 59-årige havde et udmærket helbred.

- Men man kan godt få et ildebefindende uden at lægerne bagefter kan konstatere det, siger politikommissæren.

Læs også: Indsatsleder: Børnene var chokerede

Den 59-årige kørte ad Isterødvej mod Hillerød, og ulykken skete cirka 400 meter efter, at han var kørt gennem en rundkørsel. Bussen var på vej mod København ad Isterødvej.

Mini Cooperen var kun to måneder gammel. Den kørte på sommerdæk, men det havde ingen indflydelse på ulykken, fordi der var tørt på vejbanen, siger politiet.

Vidner. - Det ender galt
- Der kører et par bag Mini Cooperen, som ser at bilen trækker længere og længere over i den forkerte kørebane. Den ene i bilen siger: - Hvis han ikke retter op nu, så ender det galt, siger Henrik Hattel.

Læs også: Bus-ofre på Rigshospitalet slap nådigt

Politiets undersøgelser har slået fast, at den 59-årige bilist hverken skred ud eller mistede herredømmet pludseligt. Mini Cooperen får først venstre hjulpar over 'rumlerillerne' på midten af vejen, men det får ikke den 59-årige bilist til at rette bilen op. Lidt efter var også højre forhjul over 'rumlerillerne'.

Buschaufføren forsøger at undgå ulykken
- Buschaufføren ser den modkørende bil og trækker helt ud til højre. Men så rammer personbilen bussen i venstre side af fronten. Bussen kører over autoværnet og ned ad skrænten, hvor den vælter om på venstre side, siger Henrik Hattel.

Solen skinnede på ulykkestidspunktet og det var tøvejr, men vejbanen var tør. Politiets undersøgelser viser også, at den 59-årige ikke blev blændet af solen. Hvis han var faldet i søvn burde han være blevet vækket, da bilen begyndte at køre på rumlerillerne.

- Jeg tror ikke vi kommer videre med undersøgelserne, siger Henrik Hattel, der gætter på, at den 59-årige uden nogen påviselig årsag kan have fået et ildebefindende.