Sådan har Præstø-eleverne det i dag

I dag er et det år siden 13 efterskoleelever og to lærere kæntrede på Præstø Fjord. Ulykken kostede den ene lærers liv, men har mærket børnene for livet

Elever fra ulykkesbåden (Fra øverste venstre hjørne): Nichlas Bøhm, Sebastian Rasmussen, Thyra Viktoria Hvass, Karoline Klit, Casper Weigel, Signe Dyhrberg Jensen, Katrine Torstensen, Andreas Hansen, Lasse Aadal Jensen, Kristoffer Svendsen, Malene Enggaard Thomsen og Cecilie Gyldendal Rasmussen. (Privatfotos)
Elever fra ulykkesbåden (Fra øverste venstre hjørne): Nichlas Bøhm, Sebastian Rasmussen, Thyra Viktoria Hvass, Karoline Klit, Casper Weigel, Signe Dyhrberg Jensen, Katrine Torstensen, Andreas Hansen, Lasse Aadal Jensen, Kristoffer Svendsen, Malene Enggaard Thomsen og Cecilie Gyldendal Rasmussen. (Privatfotos)

I dag er det præcis et år siden, at en dragebåd med 13 elever og to lærere fra Lundby Efterskole kæntrede i det iskolde vand i Præst Fjord.

Den ene lærer mistede livet i vandet, men også de overlevende er mærket af tragedien, der nemt kunne have kostet flere liv.

Cecilie Gyldendal Rasmussen blev sammen med en bevidstløs veninde samlet op af vandet 50 meter fra kysten. Hun klarede episoden uden alvorlige men (har snurren i fingerspidser og tæer), men lider stadig meget af mareridt om ulykken. Hun er rædselsslagen for vand. Hun er startet på HHX, men lider af posttraumatisk stress, der gør det svært for hende at koncentrere sig.

Katrine Torstensen reddede sig selv i land. Hun har ingen fysiske skavanker, men lider af periodevis nedtrykthed og posttraumatisk stress. Bor hos sine forældre i Greve og er begyndt på en ungdomsuddannelse.

Læs også:

Præstø-tragedien: Ansvarlige er sigtet

Karoline Klit faldt bevidstløs om tæt ved strandkanten efter ulykken, men blev reddet op på en isflage. Hun er sluppet for fysiske skavanker. Bor hos sine forældre i Nordsjælland.

Thyra ViktoriaHvass svømmede selv i land. Er i dag i gang med en ungdomsuddannelse.

Lasse Aadal Jensen samlet op af vandet med hjertestop og var klinisk død efter ulykken. Den hårdest ramte af eleverne. Han kan ikke tale og har derudover bl.a. svært ved at gå og bruge sin synkemekanisme. Efter ophold på Hammel Neurocenter var han på hjerneskadeafsnittet i Vordingborg, men er nu i et dagtilbud ved Børnecenter for rehabilitering i Virum. Bor hos sin far i Dianalund.

Læs også:

Efterskole lover erstatning til elever

Line Jensen nåede som den første i land efter ulykken og skyndte sig i løb og gang til Præstø, hvorfra der blev slået alarm til vagtcentralen.

Andreas Hansen havde hjertestop og var klinisk død, da han blev samlet op af vandet efter ulykken. Efter behandlingen på Hammel Neurocenter er han nu tilbage i Nordsjælland og tilknyttet Børnecenter for rehabilitering i Virum.

Malene Enggaard Thomsen havde hjertestop og var klinisk død, da hun blev samlet op af vandet efter ulykken. Efter indlæggelsen på Hammel Neurocenter bor hun i dag hos sin mor i København og er knyttet til Børnecenter for rehabilitering i Virum.

Sebastian Rasmussen havde hjertestop og var klinisk død, da han blev samlet op af vandet efter ulykken. Efter behandling på Hammel Neurocenter er han nu tilbage i Nordsjælland og tilknyttet Børnecenter for rehabilitering i Virum.

Læs også:

Forstander er tavs om kritisk rapport

Kristoffer Svendsen havde hjertestop og var klinisk død, da han blev samlet op af vandet efter ulykken. Indlagt på Hammel Neurocenter, men er senere flyttet hjem til sine forældre.

Rikke Jensen, lærer på Lundby Efterskole. Personale fra Nysø Gods samlede hende op i strandkanten ved Hollænderskoven efter ulykken.

Michael Jørgensen, friluftslærer på Lundby Efterskole i forbindelse med ulykken og hovedansvarlig for bådturen. Som den eneste var han ikke iklædt svømmevest. Fundet død i fjorden 53 døgn efter ulykken. Han efterlod sig kone og børn. Han var anerkendt som en stærk og erfaren drivkraft bag de krævende fysiske aktiviteter på Lundby Efterskole.

Kilder: TV2, Ekstra Bladet, Den Maritime Havarikommission