Spansk dommer dømt for aflytning af Pinochet

Karrieren kan være slut for spansk topdommer, der jagtede Chiles eksdiktator Pinochet, efter dom torsdag

Spaniens højesteret kendte torsdag den spanske stjernedommer og menneskeretsaktivist Baltasar Garzon skyldig i magtmisbrug og har frataget ham retten til at arbejde som dommer i de næste 11 år.

Højesteret fandt, at Garzon på ulovlig vis har beordret aflytning af mistænkte i en korruptionssag og af deres forsvarsadvokater.

Dommen ser umiddelbart ud til at sætte en stopper for en mangeårig karriere, hvor Baltasar Garzon blandt andet har jagtet den tidligere chilenske diktator Augusto Pinochet og kæmpet mod både militante baskere og terrornetværket al-Qaeda.

Garzon blev kendt internationalt, da han forsøgte at få Pinochet udleveret til Spanien og retsforfulgt. I 1998 udstedte han arrestordre mod Pinochet, men Storbritannien afviste at udlevere den 83-årige eksdiktator med henvisning til hans skrøbelige helbred.

Efter torsdagens afgørelse gik Baltasar Garzons støtter på gaden og demonstrerede mod beslutningen om at fratage den kendte dommer bestallingen.

Garzon selv siger, at han vil kæmpe imod de spanske højesterets afgørelse.

- Jeg vil gå rettens vej for at bekæmpe denne dom og tage alle relevante skridt for at forsøge at afbøde den uoprettelige skade, ophavsmændene til denne dom har forårsaget, lyder det i en meddelelse fra Garzon.

Han kæmper i disse dage også mod et andet sagsanlæg, hvor han anklages for at have drevet ulovlig efterforskning af overgreb begået under Franco-diktaturet. I denne sag risikerer han at miste dommerbevillingen i 20 år.

Retssagen blev afsluttet onsdag, men det er uvist hvornår dommen afsiges.