Falck advarer: Pas på elgene

Et sammenstød med de tunge dyr kan være dødbringende

Elgene kan veje op til 800 kilo og løbe 55 km/t. Det kanvære livsfarligt at køre ind i dem.
Elgene kan veje op til 800 kilo og løbe 55 km/t. Det kanvære livsfarligt at køre ind i dem.

Mange danskere sætter i de kommende uger kursen mod Norge og Sverige for at stå på ski. Det får Falck til at advare bilisterne mod elge, der hvert år er årsag til alvorlige trafikulykker og dødsfald.

- Elge kan veje op til 800 kilo, så de kan være skyld i store ulykker. Ikke bare med svær materiel skade, men også dødsulykker. Så der er al mulig grund til at udvise agtpågivenhed. I både Sverige og Norge sker der hvert år alvorlige ulykker på grund af påkørsel af elge og andet vildt, siger Allan Bruun Rasmussen, der er vildtkonsulent hos Falck.

Kan løbe 55 km i timen
Bilister skal især være påpasselige ved daggry og aftenskumring. Her er elgene nemlig mest aktive.

- Store mængder snefald kan også få elgene - og i øvrigt også andet vildt - ud på vejstrækningerne. Elge kan optræde ret stressede ved mødet med trafikken. De løber typisk langs med vejen og ud og ind mellem træerne. Men de kan pludselig finde på at krydse vejen med høj fart. En elg kan løbe helt op til 55 km/t, oplyser Allan Bruun Rasmussen.

Læs også:

Dansker dræbt af elg

I følge vildtkonsulenten er det vigtigt at sænke farten, når man møder skilte, der advarer om elge. Hvis uheldet er ude, skal bilisten forsøge at styre bag om, for på den måde at undgå at ramme elgen midtfor. Det sænker risikoen for materiel og personlig skade.