Turbulens kvæstede SAS-stewardesser

En SAS-stewardesse blev alvorligt kvæstet og en kollega kom lettere til skade, da et fly kom ind i uventet turbulens. Stewardesserne blev kastet rundt i flyet

ET SAS-fly kom ind i uventet turbulens. To stewardesser blev kastet rundt i luften og fik kvæstelser, den ene alvorligt. (Modelfoto: Ekstra Bladet)
ET SAS-fly kom ind i uventet turbulens. To stewardesser blev kastet rundt i luften og fik kvæstelser, den ene alvorligt. (Modelfoto: Ekstra Bladet)

Et SAS-fly fra Bruxelles var under indflyvning til Københavns Lufthavn i Kastrup, da flyet helt uventet blev ramt af kraftig turbulens.

Alle passagerer sad spændt fast, fordi skiltet 'fasten seat belt' var tændt, men to stewardesser var ved at gøre kabinen klar til landing.

De blev kastet rundt, da turbulensen ramte flyet, og begge blev kvæstet. Den ene så alvorligt, at hun blev kørt til sygehuset i ambulance. Den anden slap med lettere kvæstelser.

Uheldet skete den 19. juli sidste år klokken 8.50, og er blevet undersøgt af Havarikommissionen, fordi stewardesserne kom til skade under tjenesten.

Vejrradar advarede ikke
Normalt vil piloterne blive advaret af vejrradaren om kraftig turbulens, men i dette tilfælde kom turbulensen helt uventet.

- Det er desværre noget, der kan ske. Det var hamrende uheldigt, fordi en kom alvorligt til skade, siger havariinspektør Flemming Nielsen, Havarikommissionen.

Uheldet skete, da flyet gik ned i flyvehøjde fra 12.000 fod til 10.000 fod.

- Der var ingen vejrdata, der indikerede tordenbyger. Hvis der er det mindste tegn på tordenaktivitet, så flyver man uden om, siger Flemming Nielsen.

SAS-flyet, et McDonnel-Douglas MD 82, med registreringen LN-ROX kom ifølge Havarikommissionen ind i en Cumulonimbus, en bygesky. der kan give voldsomme byger af regn ofte ledsaget af torden.

Hændeligt uheld
- Der er en vejrradar i næsen af flyet, der normalt vil advare. Men det afhænger af skyens tæthed af vand. I dette tilfælde var der ingen advarsel, og de vejrdata som vi indhentede fra radarer på jorden og meteorologiske data viste heller ingen indikation på, at der var tordenbyger i området, siger havariinspektør Flemming Nielsen.

Havarikommissionen slår fast, at ingen har begået fejl og at der er tale om et hændeligt uheld.

Pressechef Mikkel Thrane, SAS, bekræfter, at den ene stewardesse kom alvorligt til skade og blev hentet i ambulance.

Der er ingen nærmere oplysninger om hendes kvæstelser.