Sundhedsplejerske: Børn på tre år bør vide, hvad der er farligt

Det er vigtigt, at man har sikringer på vinduer og døre, når der er børn i hjemmet. Desuden skal man forklare børn, hvad der er farligt

En tre-årig pige faldt i går ud fra 3.sal på Vesterbro i København.
En tre-årig pige faldt i går ud fra 3.sal på Vesterbro i København.

I går faldt en tre-årig pige ud af vinduet på Vesterbro i København. Hun kæmper i øjeblikket for livet på Rigshospitalets traumecenter. Ledende sundhedsplejerske i Københavns Kommune, Ulla Hansen vil ikke forholde sig til den konkrete ulykke, men forklarer, at det heldigvis er sjældent, at tre-årige kommer ud for den slags fald-ulykker.

Opdager verden
- Indtil børn er tre år, er de små egoister, der kun tænker på, at de skal undersøge verden. De er meget nysgerrige og tænker ikke over konsekvenserne af deres handlinger. Desuden kan de ikke kende forskel på, om de falder ned fra en sofa eller fra 3. sal. Derfor er det meget vigtigt, at man sikrer vinduer og døre ud til trapper, siger Ulla Hansen og fortsætter:

- Når børn bliver tre år burde der være sket en naturlig udvikling, der gør, at barnet ved, hvilke ting, der er farlige. Derfor er det vigtigt, at man forklarer dem, hvis der er langt ned eller, at en kogeplade er varm, lyder det fra Ulla Hansen, der henviser til at sundhedsplejerskerne i Københavns Kommune følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring sikring af hjem med børn.

Gå i byggemarkedet
Ifølge Dorthe G. Rasmussen fra Sikkerhedstyrelsen er det forholdsvis nemt at sikre vinduerne i hjemmet.

- I ethvert byggemarked kan man købe en lille anordning, man nemt kan sætte i vinduet. Desuden skal man altid sørge for, at der ikke står ting foran vinduerne, som børnene kan kravle op på, siger Dorthe G. Rasmussen fra Sikkerhedstyrelsen

Sjældne ulykker
De seneste undersøgelser fra Rigshospitalets traumecenter viser, at afdelingen fra 2004-2006 modtog 236 patienter, der var sprunget eller faldet fra højder op til 30 meter. 21 af de ulykker indvolverede børn på 15 år eller derunder. En af dem døde. De fleste faldulykker blandt børnene var dog fald på legepladser, for det meste fra klatrestativer. Den næsthyppigste årsag var fald fra vinduer, der udgjorde fire ud af de 21 ulykker blandt børn.

I april 2011 faldt en fem-årig dreng ud af vinduet, i marts 2010 faldt en pige på kun halvandet år ud fra et vindue.