Voldsomme gadekampe i det centrale Kairo

Demonstranter og politi støder sammen igen i Kairo centrum efter blodig fodboldvold onsdag. To meldes dræbt.

Demonstranter kastede sten gennem skyer af tåregas, mens politifolk skød med skarpt under nye voldsomme gadekampe i Kairo fredag som reaktion på fodboldvolden, der onsdag aften kostede 74 mennesker livet i Port Said.

Myndighederne melder 138 politifolk såret under uroen, hvor politiet skulle have fået ordre til at være "tilbageholdende."

En demonstrant og en officer fra hæren meldes dræbt under sammenstødene, mens yderligere to personer skal være omkommet under gadekampe i byen Suez, hvor politi skød op i luften og anvendte tåregas i et forsøg på at sprede en demonstration.

Allerede torsdag blev to demonstranter dræbt af skud, mens flere end 30 blev såret.

De fleste af dødsofrene på Port Saids fodboldstadion onsdag blev trampet ihjel, og myndighederne har indført tre dages landesorg.

Men mange demonstranter giver myndighederne og militæret skylden for tragedien.

- Vi bliver her, til vi får vores almindelige rettigheder. Så I ikke, hvad skete i Port Said, lyder det fra en 22-årig demonstrant, Abu Hanafy.

Indenrigsministeriet er fredag eftermiddag omringet af demonstranter, som siger, at ministeriets ligegyldige, slappe linje er baggrunden for, at volden fik lov at eskalere.

De egyptiske sikkerhedsstyrker og politiet undlod at gribe effektivt ind for at beskytte tilhængere af Kairo-fodboldholdet al-Ahli, da de blev angrebet af tilhængere af et hold fra Port Said.

Tilhængere af al-Ahli var med i front under det folkelige oprør, der tvang den tidligere præsident Hosni Mubarak fra magten for et år siden.

Demonstranter hævder, at sikkerhedsstyrkerne ville hævne sig på tilskuerne fra Kairo.

Uroen og vreden har siden onsdag rettet sig mod Egyptens militære overgangsregering, som anklages for at blokere for reformer og for fortsat at slå ned mod reformvenlige demonstranter.

28 ungdomsgrupper og unge aktivister fra flere politiske partier har opfordret til massedemonstration på en "Vredens fredag." Nogle få hundrede mennesker overnattede på Tahrir Pladsen forud for demonstrationerne.