14-årig brandstifter slipper for straf

Folketinget hæver den kriminelle lavalder til marts, og det er godt nyt for flere 14-årige lovbrydere

Den 14-årige dreng, der mandag var med til at brænde Bækholmskolen i Odense ned, slipper for straf. Det samme gør en jævnaldrende dreng, der i januar var med til et væbnet røveri mod en tankstation på Faaborgvej i Odense.

For når Folketinget som ventet i marts vedtager at hæve den kriminelle lavalder fra 14 til 15 år igen, så bliver der amnesti til dem, der nåede at blive dømt og et tiltalefrafald til alle dem, hvis sag egentlig var på vej i retten. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Allerede den 17. november sidste år bad Rigsadvokaten landets politikredse og anklagemyndigheder om at holde igen med at sende 14-årige i retten og give dem bøder.

- Og når vi får sådan en besked, så parerer vi ordrer. Men indtil da har vi været kolde og kørt sagerne, som de skulle. Det er jo ikke os, der laver lovene, siger chefanklager for anklagemyndigheden på Fyn, Jan Stick.

Siden et folketingsflertal med VK-regeringen og Dansk Folkeparti per 1. juli 2010 sænkede den kriminelle lavalder, er 24 unge på 14 år blevet dømt for forskellige former for kriminalitet på Fyn.

Alle har fået betingede straffe, og de har nu udsigt til, at alle betingelser bortfalder.

- Det er noget rod, når man med så kort varsel ændrer på noget meget grundlæggende i straffeloven, siger Jan Stick.