Topdanmark tiltalt for ulovlig overvågning

Politiet har rejst tiltale mod Topdanmark for ulovlig overvågning af en 42-årig kvinde, som forsikringsselskabet nægter at betale en millionerstatning til

Forsikringsselskabet pudser forsikringsdetektiver på kunder fem til ti gange om året, hvis der er misanke om svindel. (Foto: Ekstra Bladet)
Forsikringsselskabet pudser forsikringsdetektiver på kunder fem til ti gange om året, hvis der er misanke om svindel. (Foto: Ekstra Bladet)

Topdanmark og flere højtstående medarbejdere fra forsikringsselskabet skal nu for retten, tiltalt for ulovlig overvågning af en 42-årig kvinde i Græsted, der forlanger en millionerstatning af Topdanmark efter en rideulykke.

Kamilla Skjernov blev videofilmet med telelinse på en privat ejendom i forsøget på at bevise Topdanmarks påstand om, at hun ikke har ret til erstatning.

Topdanmark er tiltalt efter straffelovens § 264 a, der giver bøde eller fængsel indtil seks måneder til den, som uberettiget fotograferer personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted.

- Jeg kan bekræfte, at der er rejst tiltale i sagen, men den er endnu ikke berammet ved retten, siger advokaturchef Helle Just Christensen, Nordsjællands politi.

Topdanmark vil have navneforbud
Men retten i Helsingør skal torsdag tage stilling til et krav fra Topdanmark om, at forsikringsselskabet skal beskyttes af et navneforbud, så Topdanmark og medarbejderne ikke må identificeres under den kommende retssag.

- Vi har ingen kommentarer til sagen. Når der nu er rejst en straffesag, så er det retten, der taler, siger kommunikationschef Jens Langergaard, Topdanmark. Han vil heller ikke kommentere, hvorfor Topdanmark forlanger at få navneforbud under sagen.

Jens Langergaard har tidligere sagt, at Topdanmark ikke mener, at selskabet har overtrådt loven.

Kvæstet under rideulykke
Kamilla Skjernov var ude at ride, da hendes hest blev angrebet af en løs hund. Hesten løb løbsk, hun hang fast i stigbøjlen og blev slået bevidstløs og slæbt hen over en mark. Erstatningskravet i millionstørrelsen er rettet mod Topdanmark, hvor hundens ejer var forsikret.

Hun fik piskesmældsskade, tre-dobbelt diskusprolaps og hjernerystelse, der i dag giver hende konstant hovedpine.

Hun er tilkendt førtidspension, og den tidligere biolog og IT-medarbejder kan ikke arbejde mere. Hendes skader er anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.

- Men Topdanmark mener, at jeg er fuld af løgn og intet fejler, så på femte år nægter de at betale erstatning. Den sag verserer i øjeblikket ved retten i Glostrup, siger Kamilla Skjernov til ekstrabladet.dk.

Føler sig dybt krænket
Hun følte sig derfor meget krænket, da Topdanmark begyndte at videoovervåge hende med telelinser, også mens hun opholdt sig på privat grund.

- Det er hårdt at skulle igennem alt det her, siger Kamilla Skjernov, der skal vidne under straffesagen mod Topdanmark. Hun mener, det er dybt krænkende at blive overvåget, når man er privat. Arbejdsskadestyrelsen har afvist Topdanmarks videomateriale.

Videoovervågningen af Kamilla Skjernov blev sat i værk efter ordre fra chefer i Topdanmark.

Retssagen er principiel, fordi den kan afgøre, hvor langt et forsikringsselskab må gå i efterforskningen af tilskadekomne personer, der kræver erstatning.

Skadedirektør Ole Rasmussen, Topdanmark, har tidligere udtalt, at forsikringsselskabet overvåger skadelidte fem til ti gange om året, når selskabet ikke vil anerkende et erstatningskrav.