Sindssyg voldsmand om offer: Han var besat af ond ånd

Tilfældig forbipasserende stjal pung fra hjælpeløst offer i kvælertag

Det var ved siden af 7-Eleven-kiosken på Strøget i København, at overfaldet skete. (Foto: Google Streetview)
Det var ved siden af 7-Eleven-kiosken på Strøget i København, at overfaldet skete. (Foto: Google Streetview)

De kyniske absurditeter stod nærmest i kø.

Først blev en 33-årig mand overfaldet og forsøgt kvalt af en sindsyg gerningsmand. Og mens gerningsmanden lå med offeret i et dødsensfarligt halsgreb, stjal en tilfældig forbipasserende pungen fra det hjælpeløse offers jakkelomme.

Overfaldet skete 8. marts sidste år omkring klokken 04.20 uden for 7-Eleven-kiosken på hjørnet af Strøget og Rådhuspladsen i København.

Nu er den 26-årige bulgarer Kaloyan Georgiev tiltalt for at have overfaldet den 33-årige mand og taget så voldsomt kvælertag, at offeret var i livsfare.

Læs også: Tog kvælertag på betjent

Retssagen begyndte i dag ved Københavns Byret. Her blev gerningsmanden, en tynd mand med viltert hår og stort fuldskæg i det smalle ansigt ført ind iført bæltefiksering.

Nægter sig skyldig
Bulgareren er anklaget for både drabsforsøg og røveri, men nægter sig skyldig i begge dele. Han er erklæret svært mentalt uligevægtig. Via tolk forklarede han, at han egentlig burde tage medicin. Men medicinen var blevet stjålet fra ham for nogle måneder siden.

- Jeg ved ikke, hvad jeg lavede på Strøget den aften. Jeg havde ikke sovet så meget i tiden op til den dag, forklarede han.

- Jeg var overbevist om, at han (offeret, red) var min ven fra Bulgarien, der var besat af en ond ånd. Han ignorerede mig hele tiden. Derfor ville jeg befri ham fra ånden, forklarede den 26-årige.

- Hvorfra vidste du, han var besat af en ond ånd, spurgte anklager, kristian Kirk Petersen.

- Det var der nogle stemmer, der havde fortalt mig, svarede Georgiev.

- Jeg ville fastholde ham, indtil ånden var uddrevet. Det var ikke min hensigt, at afstraffe ham fysisk. Det handlede kun om at uddrive ånden, uddybede han.

Har trænet kampsport
- Jeg skulle også stænke ham med rensende væske og bagefter give ham noget mad. Derfor gav jeg ham noget brød, som han tyggede lidt på og spyttede ud, forklarede Georgiev.

Han tilføjede, at han som teenager havde dyrket kampsporten Judo.

- Hvis det havde været min hensigt at slå ham ihjel, kunne jeg have gjort det på under et minut. Jeg kender nogle helt specielle greb til det, uddybede han.

Under dagens retsmøde blev der vist billeder fra kioskens overvågning samt overvågningsvideo fra Strøget.

Billederne fra kiosken viste Kaloyan Georgiev stå bag offeret inde i kiosken og derefter følge efter ham ud.

Den efterfølgende overvågningsvideo viste, hvordan han ude på Strøget passede offeret op. Fuldstændigt ud af det blå knaldede han tre gange gange og i hurtig rækkefølge knytnæven i ansigtet på offeret, der faldt om. Gerningsmanden sprang på det liggende offer, som han greb bagfra og med højre arm tog i et halsgreb.

Forbipasserende gik bare forbi
Ifølge videoen lå de på jorden godt fire et halvt minut, før forbipasserende fik stoppet overfaldet. Videoen viste også, hvordan mindst otte andre personer gik tæt forbi det vanvittige optrin uden at reagere.

En dem - en fedladen svensker - vendte dog om og kom tilbage. Godt et halvt minut stod han og kiggede på overfaldet, før han bukkede sig ned og gennem et lille minuts tid gennemrodede offerets lommer, men denne lå fastlåst i det nådesløse halsgreb.

Her stjal han en tegnebog med kreditkort og godt 20 svenske kroner i kontanter.

For nogle måender siden blev svenskeren Kent Rohnny Oskarsson dømt for røveriet af pungen. Han slap med seks måneders ubetinget fængsel.

Om røvereriet af pungen forklarede bulgareren:

- Jeg troede han ledte efter våben på ham (offeret, Red).

Ifølge anklageren kender bulgareren og røveren ikke hinanden. Der var tilsyneladende tale om en mand, der tilfældigt kom forbi og så sit snit til at røve en pung fra et hjælpeløst offer.

Offer:- Troede jeg skulle dø
Også offeret forklarede sig ved dagens retsmøde.

- Jeg troede på et tidspunkt, mine dage var talte. Det sortnede for mine øjne, og jeg kunne mærke trykket stige i hovedet. Jeg var afklaret med, at jeg skulle dø, forklarede han.

På intet tidspunkt kiggede bulgareren på sit offer. I stedet kiggede han blot skråt frem for sig med tomme øjne.

Offeret forklarede, at han havde været i byen for at se sin ven spille koncert. På vejen hjem, gik han ind i kiosken for at købe tre pølsehorn og en Faxe Kondi, før han ville tage toget.

- Udenfor kiosken mærker jeg en person, der står helt tæt på mig. Han siger ikke noget. Jeg vender mig om. Han stirrer bare på mig. så vender jeg ryggen til ham igen. Men jeg kan mærke, han stadig er der, så jeg kigger på ham igen. Jeg føler mig ikke direkte truet. Jeg spørger ham, om jeg kan hjælpe ham med noget. Så kan jeg ikke huske mere, før jeg ligger jorden, forklarede offeret.

Modtager psykologhjælp
- Jeg forsøgte at slippe ud af hans greb, men hver gang strammede han grebet, forklarede offeret.

Under dagens retsmøde kom det frem, at gerningsmanden tilsyneladende havde hældt Faxe Kondi ud over offeret, ligesom han havde puttet noget af et pølsehorn i munden på offeret.

Efter overfaldet blev offeret undersøgt på Rigshospitalets traumecenter. Her konstaterede lægerne punktformede blødninger i den 33-årige betjents øjne – et klart signal på, at han havde været i fare for at miste livet.

Han modtager stadig psykologhjælp efter overfaldet.

Der afsiges dom i næste uge.