Idømt syv års fængsel for terror mod JP

Hovedmanden i terrorplanen mod Jyllands-Posten i København er netop idømt syv års fængsel

Shawan Bujak, 39, idømt tre et havlt års fængsel, Mikael Davud, 40, idømt syv år som hovedmand i terrorplanen og David Jakobsen, 33, frifundet.
Shawan Bujak, 39, idømt tre et havlt års fængsel, Mikael Davud, 40, idømt syv år som hovedmand i terrorplanen og David Jakobsen, 33, frifundet.
Følg Krimi

Der manglede kun nogle dråber syre, før terroristernes bombe var klar til at blive sprængt mod JP/Politikens bladhus på Rådhuspladsen i København.

I dag faldt dommen over tre islamister ved Oslo Tingret, der ifølge tiltalen planlagde at sprænge Jyllands-Posten i København og dræbe Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. Dommerne i sagen har voteret i fem uger før dommen blev afsagt kl. 13.00.

Hovedmanden Mikael Davud fik syv års fængsel. Shawan Bujak fik tre år seks måneders fængsel, mens David Jakobsen blev frifundet for terror, men fik fire måneders fængsel for køb af hydrogenperoxid, der skulle bruges til bomben.

David Jakobsen kontaktede selv norsk efterretningstjeneste, PST, da han fandt ud af, hvad de to andre havde gang i.

Men PST mente, at David Jakobsen alligevel skulle dømmes for sin medvirken forud for, at han blev meddeler for PST.

Under proceduren i december krævede anklagerne 11 års fængsel til den formodede hovedmand Mikael Davud, 40, og fem års fængsel til Shawan Bujak, 39, og David Jakobsen, 33.

- Der er ikke tvivl om, at Davud tog initiativet, og at han var hovedmanden. Han skulle selv stå for at gennemføre terrorattentatet, sagde dommer Oddmund Svarteberg.

'Terrorforbund'
Ifølge anklagemyndigheden indgik de et 'terrorforbund', hvor Bujak og Jakobsen var indforstået med, at Mikael Davud samarbejdede med internationale terrorister.

- Davud tog global terror med til Norge. Al-Qaida havde en mand i Oslo fra foråret 2009. De videre forberedelser var en del af international terrorvirksomhed, sagde anklager Espen Hanken.

Mikael Davud, der tilhører det muslimske mindretal i Kina, uigirerne, forklarede under retssagen, at han forsøgte at begå terror mod kinesiske interesserer i Oslo. Han hader Kina, fordi landet har taget hans fædreland Turkestan.

Men Jyllands-Posten og Kurt Westergaard var aldrig målet, hævdede Mikael Davud.

Han indrømmede, at han på et tidspunkt var i kontakt med al-Qaida, men ikke ville opfylde terror-organisationens krav om, at han skulle opholde sig hos dem i et år.

På træningslejr hos al-Qaida
Det norske sikkerhedspoliti mener, at Mikael Davud var på træningslejr hos al-Qaida i Pakistan i 2008, men Mikael Davud forklarede, at han i stedet lærte at lave bomber i Iran.

Læs også: Jyllands-Posten mål for fire terror-planer

Under retssagen i Oslo fortalte den ene af de tiltalte, Shawan Bujak, at Jyllands-Posten skulle sprænges i luften.

Ifølge Bujak sagde Mikael Davud: - Vi har ikke andre valg. Vi må angribe avishuset.

Shawan Bujak mente, at det var rigtigt at angribe Jyllands-Posten for at have fornærmet profeten Muhammed og han ønsker også død over tegneren Kurt Westergaard:

- Jeg vil ikke lyve. Jeg ønsker ham død, forklarede Shawan Bujak i Oslo Tingret, hvor han også indrømmede, at mange uskyldige måtte dø i forsøget på at ramme JP og Kurt Westergaard.

Læs også: Anklage: De ville bombe Jyllands-Posten

David Jakobsen købte hydrogenperoxid, der sammen med andre materialer til en bombe blev fundet i Shawan Bujaks kælderrum. Men de hævder, at hydrogenperoxid´en var beregnet til rengøring.

Under retssagen kom det frem, at Mikael Davud inviede Shawan Bujak i terror-planen og bad ham om at skaffe en pistol til at skyde Kurt Westergaard.

Mail-kontakt til al-Qaida
Mikael Davud isolerede sig fra omverdenen, mens planen stod på, og ifølge norsk efterretningstjeneste stod han i mail-kontakt med ledende al-Qaida figurer i Pakistan. Den ene mail knyttes til al-Qaida chefen Salah al-Somali, der blev dræbt ved et CIA droneangreb i Pakistan i december 2009.

Læs også: Ville bombe JP: Trænet hos al-Qaida

På en musikafspiller fandt den norske efterretningstjeneste PST bombeopskrifter og propaganda fra al-Qaida, blandt andet en tale fra al-Qaida´s nuværende chef Ayman al-Zawahiri, hvor han tordner mod JP´s Muhammed-tegninger og opfordrer enhver muslim til at straffe dem, der har fornærmet profeten.

Læs også: Terror-tiltalt: Kurt Westergaard skal dø

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt