Serbisk tyvebande hærgede i hele landet

En bande serbere har hærget over hele Danmark med tyverier og indbrud. Tyvekosterne blev opbevaret i en container i Nordsjælland og kørt til Serbien i biler

Dyrt elværktøj, bærbare computere, mobiltelefoner, øl, vin og spiritus.

En container, som politiet fandt i december i Nordsjælland, var proppet med cirka 300 tyvekoster, der nu viser sig at stamme fra indbrud og tyverier over hele Danmark.

Den lejede 20 fods container stod på en gård i Plejelt ved Græsted og fungerede som lager for en serbisk tyvebande.

Politiet har foreløbig identificeret tyvekoster fra et halvt hundrede indbrud og tyverier, som banden af herboende serbiske romaer sigtes for at stå bag.

Fire serbere sidder nu varetægtsfængslet i 'container-sagen'. De er alle bosat i Danmark, men politiet mener, at de har drevet en lukrativ virksomhed ved at eksportere tyvekoster fra adskillige indbrud og tyverier til Serbien.

Sigtes også for hjemmerøverier
Den formodede hovedmand, 50, sigtes også for hjemmerøverier i Nordsjælland, begået sammen med blandt andre to serbere, der nu sidder varetægtsfængslet i Zagreb, Kroatien, og venter på udlevering til Danmark.

- Tyverierne er sket over hele Danmark, men en stor del af kosterne er forsvundet, og vi har en begrundet formodning om, at de er blevet kørt til Serbien i biler, siger efterforskningsleder Henrik Hjorth, Nordsjællands politi.

Læs også: Østbande skjulte tyvekoster i container

De flittige tyveknægte har tilsyneladende sorteret de bedste tyvekoster fra og er kørt til Serbien med varerne, mens de har opbevaret resten i containeren til senere salg. Også på de anholdte bopæle har politiet fundet tyvekoster.

- Vi skønner, at de har stjålet for tæt på en million kroner, men vi har ikke de endelige opgørelser endnu, siger Henrik Hjorth.

Sælger stjålet elværktøj i Serbien
Ifølge sigtelserne har serbere begået indbrud i beboelse, i virksomheder og i biler, hvor de har stjålet bl.a. gps´er, dyrt professionelt håndværktøj, alufælge og meget andet.

- Mange håndværkere har mærket deres dyre værktøj, så det er svært at sælge i Danmark, men det er man åbenbart ligeglad med i Serbien, siger Henrik Hjorth.

Læs også: Østbande jages for hjemmerøverier

Politiet er endnu ikke færdig med at gennemgå indholdet af containeren, der også rummede en dyr pels, musselmalet porcelæn, 600 rammer øl, vin og 550 flasker spiritus.

- Når vi har identificeret koster fra et indbrud kan vi se, at nogle af effekterne ligger i containeren, andre på de sigtedes bopæl, mens langt de fleste effekter er væk og formentlig kørt til Serbien, siger efterforskningsleder Henrik Hjorth.

Har stjålet i mindst ni måneder
Det 'ældste' indbrud som politiet har fundet effekter fra blev begået i april 2011. Det betyder, at banden i hvert fald har opereret i ni måneder frem til, at hælercentralen blev afsløret i december.

Den 50-årige serber betalte 1050 kr. om måneden for leje af containeren. Han har boet i Danmark i 25 år og har tre børn.

To af de tre andre fængslede serbere er serbiske statsborgere, mens den tredje er blevet dansk statsborger.

Udlejeren har tidligere forklaret til ekstrabladet.dk, at der kom østeuropæere til containeren på alle tider af døgnet: - Jeg brød mig ikke om det, men de påstod, at de samlede gammelt metal, og det lød jo ret uskyldigt, sagde han.