Annonce:
Annonce:

Malmø - nordens Chicago

Fem drab på godt en måned i Sveriges tredjestørste by

Femte dødsoffer på kun en måned. Sveriges tredjestørste by, Malmø, oplever en bølge af drab (Foto Sara Strandlund)
Femte dødsoffer på kun en måned. Sveriges tredjestørste by, Malmø, oplever en bølge af drab (Foto Sara Strandlund)
Annonce:
Følg Krimi

Byen er bedst kendt for billige indkøbsmuligheder og et bredt kulturudvalg kun 20 minutter fra København. Men den velpolerede facade er papirtynd – bag den lurer en anden og langt mere blodig virkelighed.

Senest har Øresundsbyen Malmø været plaget af skyderier, der på godt en måned har kostet fem personer livet. Blandt andet en 15-årig dreng.

Politiets foreløbige efterforskning viser, at muligvis to af drabene kan knyttes til en og samme løbende konflikt i byens kriminelle miljø, mens de tre andre bunder i andet.

Sidste måneds drabsbølge er den midlertidige kulmination på flere års blodig statistik med drab og skyderier, hvor Malmø efterhånden fremstår som nordens svar på 1930’ernes Chicago – eller nutidens nordlige Mexico.

Annonce:

Mindst 30 skudepisoder var der i Malmø i løbet af 2011. Det viser en sammentælling foretaget af Ekstra Bladet og Politikens bibliotek.

Voldens by
– Er byen på vej til at blive nordens Juarez?

Det skrev Charles Limerius på sin facebook-profil otte dage før han selv blev skuddræbt på Kantatgatan 3. januar. Han blev drabsbølgens femte offer.

Juarez er en mexikansk by på grænsen til USA, der gennem de seneste årrække har forvandlet sig til en mareridtsagtig krigszone, hvor vold og drab sker på daglig basis.

Selv Politiet i Skåne er rystet over den seneste tids drabsbølge i Malmø:

– Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Vi har fået en udvikling med manglende respekt for menneskeliv og vold, der går ud over alle proportioner, siger Börje Sjöholm, operativ chef for kriminalpolitiet i Skåne til svenske medier.

Selv om de foreløbige spor peger dog på vidt forskellige årsager til drabene har fælles fikspunkter: En alt for let tilgang til våben og afstumpet adfærd.

Annonce:

Hævndrab
Eksempelvis kan drabet på 15-årige Ardiwan Samir, der blev skudt ned foran sin opgang klokken 00.30 nytårsnat, eventuelt være en hævn fordi den 15-årige kan have affyret en nytårsraket, der skræmte en pige.

Det skriver avisen Sydsvenskan.

Ifølge avisen Aftonbladet havde den 15-årige været indblandet i narkokriminalitet, mishandling og trusler. Der blev aldrig rejst sigtelser, fordi han var under den kriminelle lavalder, da kriminaliteten blev begået. Også her er et muligt motiv.

Politiet på overarbejde
Politiet for meget svært ved at knække den kriminelle kurve i Malmø. Det vurderer en svensk kriminalreporter.

– De aner ikke, hvad der foregår. Det gælder ikke kun politiet, men også medierne famler i blinde.

Sådan lyder vurderingen fra Tobias Barkman, reporter på avisen Sydsvenskan og medforfatter til bogen 'Maffiakrig', der beskriver Malmøs kriminelle underverden.

Ifølge Barkman har politi og medier meget svært at finde ud af, hvad det præcis er der foregår, for mønsteret er ikke det samme, som det har været ved tidligere skyderier.

Annonce:

– Det er ikke en krig mellem to grupperinger, som man har set tidligere. Det er uklart, hvad alt det her bunder i. Det er mystisk, lyder det fra Tobias Barkman.

Lukket miljø
Han kan ikke umiddelbart kan se, hvordan politiet skal komme til bunds i sagerne.

– Det bliver tungt for politiet at opklare sagerne. Jeg tror ikke, at de kommer til at opklare alle mordene, siger han.

Han forklarer, at politiet ikke har den grundlæggende forståelse for, hvad der foregår i den kriminelle underverden.

– Politiet har historisk set haft svært ved at opklare mord, der er begået i det kriminelle miljø, siger han.

Barkman forklarer, at politiet i Skåne i forbindelse med den aktuelle situation har indhentet forstærkninger af politiet i Stockholm for at opklare sagerne.

En blodig voldsspiral
Barkman mener, at Malmøs blodige voldspiral tog sin begyndelse i første halvdel af 1990'erne.

– Her kom både Hells Angels og Bandidos til området. De havde en særlig mentalitet med sig, hvor man klarer tingene internt, og ikke snakker med politiet.

Annonce:

– Nu er der så kommet en ny generation af kriminelle, der dyrker den organiserede kriminalitet, hvor man ordner tingene internt, og det er dem vi har med at gøre i dag, siger Barkman.

Andre kilder peger på at byens geografiske placering med Øresundsbroen, der fungerer som porten til Sverige, også spiller en rolle i forhold til kriminaliteten i byen.

– Malmø er en knudepunkt, der forbinder Sverige til Europa, siger Per-Ola Ohlsson, journalist ved avisen Kvällsposten.

Han forklarer, at mange grupperinger er til stede i byen.

Demonstration og ligegyldighed
Tidligt fredag aften var godt 6000 personer forsamlet Malmøs Gustaf Adolfs Torg, hvor borgerne gav udtryk for deres frustration over vold og skuddrab.

Andre af byens borgere, ekstrabladet.dk har mødt på byens gågade, er dog mere ligeglade. Og selv om de mange drab har fundet sted i tætbebyggede området føler en række Malmø-borgere sig ikke utrygge.

Annonce:

– De ved hvem de vil skyde, og det hele foregår i nogen særlige områder. Jeg holder mig derfra. Men hvis de begynder at skyde midt i byen, vil jeg nok begynde at blive urolig, siger 63-årige Ingela Bernquist, der bor i Malmøs udkant.

Andre indbyggere, Ekstra Bladet har talt med på gaden i Øresundsbyen deler hendes opfattelse. Så længe skuddene rammer kriminelle, frygter de ikke noget.

Dansk politi følger Malmø tæt
Med broen er Malmø mere eller mindre groet sammen med København. Derfor holder dansk politi et vågent øje med status på den skånske side af Øresund.

– Vi følger situationen tæt. Der er intet, der tegner i retning af at de seneste sager trækker tråde til Danmark. Men vi har jo nogle miljøer på vores side af sundet, der har tætte kontakter i Sverige. Det gælder både i rocker og bandemiljøet. Derfor har vi også et tæt samarbejde med de svenske myndigheder, siger Kim Kliver, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC).

Annonce:

Både rockerklubberne HA og Bandidos har tætte forbindelser til deres søsterafdelinger i Sverige. Ligeledes har den kriminelle gruppering Black Cobra åbnet afdelinger i blandt andet Malmø og Stockholm.

Desuden har også flere kriminelle grupperinger i København gode forbindelser i Malmø. Det gælder blandt andet grupperingen fra Blågårds Plads, hvor ledende figurer er flyttet hinsidan.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: