En tre-årig pige er blevet forældreløs, efter hendes far Kirk Smith antændte en eksplosionsbrand, der dræbte både ham selv, hendes mor og hendes morfar.
Men allerede for godt et halvt år siden oplevede hun det første tab, da hendes tre måneder gamle lillebror led vuggedøden.
Det kan meget vel være det tab, der i sidste ende fik Kirk Smith til at tage den frygtelige beslutning søndag middag.
Læs også: Sådan planlagde han dobbeltmordet
Psykolog Mai-Britt Guldin, der er forsker ved Aarhus Universitet, kender ikke til den konkrete tragedie, men hun fortæller, at forældre, der mister et barn i de første leveår, er i risikozonen for at få såkaldt komplicerede sorgreaktioner.
LÆS OGSÅ: Eksplosionsbrand koster tre mennesker livet
- Man kan ikke komme videre med livet. Man kan ikke få en normal hverdag, og man risikerer blandt andet at ryge uden for arbejdsmarkedet i lange perioder, siger Maibritt-Guldin, der netop er i gang med en undersøgelse af sorghåndtering i sundhedsvæsnet.
Sorg bør anerkendes
Hun mener, at kompliceret sorg bør anerkendes som en diagnose, så disse mennesker kan få professionel hjælp, før det går galt.
Forskere fra York og Stirling universiteter i Storbritannien har tidligere i år offentliggjort et studie i tidsskriftet BMJ Supportive and Palliative Care, hvor de har sammenlignet dødsfald blandt forældre, der enten fik et dødsfødt barn eller mistede barnet før dets et års fødselsdag med dødsfald blandt forældre, hvis barn levede efter det første leveår.
Det viste, at forældre, der mistede et barn i løbet af dets første leveår, havde op til fire gange så stor risiko for selv at dø inden for de første 15 år efter barnets dødsfald, end hvis barnet stadig levede.
For Kirk Smith og Maj Kaltoft endte livet otte måneder efter, at de mistede deres nyfødte dreng.
Depression og angst
Professor på Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet, Ask Elklit, er forfatter til bogen 'Forældrereaktioner efter spædbarnsdød'.
Han kender heller ikke til det konkrete tilfælde, men fortæller, at der, i modsætning til de teorier, der findes inden for området, ikke er så mange selvbebrejdelser blandt forældre til børn, der lider vuggedøden.
- Hovedparten tænker, at det er ikke noget, jeg har gjort galt. Men der er en lille gruppe, der har stærke selvbebrejdelser. De har store problemer og symptomer som post traumatisk stress, depression og angst, fortæller han.
Han oplevede desuden, at spædbarnsdød satte parforholdene under pres.
- Det er en enorm belastning for mange parforhold. Jeg tror, at det har at gøre med, at mænd og kvinders måde at sørge på er forskellige. Kvinder får lov til at dykke med i sorgen, mens manden klarer det praktiske. Og så er kvinden utilfreds med, at manden ikke er ked af det på samme måde, siger Ask Elklit.