Østbande skjulte tyvekoster i container

En serbisk bande, der sigtes for hjemmerøverier og organiserede indbrud, skjulte udbyttet i en container i Græsted

Strecko Halilovic, 36, er eftersøgt for to hjemmerøverier i Nordsjælland og syv i Tyskland.(Politifoto)
Strecko Halilovic, 36, er eftersøgt for to hjemmerøverier i Nordsjælland og syv i Tyskland.(Politifoto)

Her kører politiet en hel container fyldt med tyvekoster væk fra en gård i Plejlt i Græsted, Nordsjælland.

Containeren blev beslaglagt, da politiet i går anholdt en 50-årig serber i Espergærde, der mistænkes for hjemmerøverier og organiserede indbrud i Nordsjælland.

Den 50-årige, der har boet i Danmark i 25 år og har tre børn, menes at være 'forbindelsesofficer' til en bande af serbere, der har hærget i Danmark og Tyskland med brutale hjemmerøverier og indbrud.

To sidder nu fængslet i Helsingør, to er anholdt i Zagreb, Kroatien, og kræves udleveret til danmark, mens endnu tre serbere stadig er efterlyst internationalt.

Læs også: Østbande jages for hjemmerøverier

I dag blev den 50-årige fra Espergærde varetægtsfængslet i fire uger ved retten i Helsingør. Han sigtes foreløbig for hjemmerøveri mod en 81-årig mand i Espergærde den 7. maj og en masse indbrud og tyverier.

Serberen nægter sig skyldig og kærede fængslingen til landsretten. Grundlovsforhøret var for lukkede døre af hensyn til efterforskningen.

Container fyldt med tyvekoster
- Vi er ikke begyndt at tømme containeren endnu, fordi vi skal sikre spor på alle effekterne. Men der er hundredevis af tyvekoster i containeren, siger politikommissær Lau Lauritzen, Nordsjællands politi.

20 fods containeren stod på en gård på Harreshøjvej i Plejelt ved Græsted, hvor en række små virksomheder holder til. Serberen fremlejede containeren af værten på stedet den 15. april, og han betalte 1050 kr. om måneden i leje.

- Der kom en række østeuropæere på alle tider af døgnet. Jeg brød mig ikke om det, men de påstod, at de samlede gammelt metal og det lød jo ret uskyldigt, siger udlejeren af containeren til ekstrabladet.dk.

Men da politiet slog til i går fik han et blik i containeren, der var fyldt med alt fra spiritus, vin, akkumulatorer og dunke med dieselolie.

- Jeg fik på et tidspunkt tilbudt at købe dieselolie af serberen i dunke. Men jeg kunne nok regne ud, hvor det kom fra, så det skulle jeg ikke nyde noget af, siger udlejeren. Han havde ikke selv nøgler til containeren, fordi de alle var udleveret til den 50-årige serber.

Rejsende i kriminalitet
Anklager Kristine Scharling sigtede i dag i retten den 50-årige serber for hjemmerøveriet den 9. maj mod en 81-årig tidligere ungdomsskoleinspektør i Espergærde, for indbrud begået den 10-11. september, for tyveri af en bil lastet med øl i Helsingør Færgehavn og for et endnu ukendt antal indbrud til en betydelig, men uopgjort værdi.

Den sidste sigtelse baserer sig på fundet af tyvekosterne i containeren og på serberens bopæl i Espergærde.

Nordsjællands politi mener, at den serbiske bande har været rejsende i kriminalitet, men har haft lokale kontakter i Nordsjælland i form af den 50-årige serber og en 30-årig sigøjner, der tidligere ver fængslet i sagen.

Politiet skal snarest hente de to serbere, der er anholdt i Zagreb, og imens eftersøger politiet tre andre serbere.

75-årig døde under hjemmerøveri
To af dem Screcko Halilovic, 36, og Slavko Stojkovic, 32, skal sigtes for to hjemmerøverier i Nordsjælland, mens tysk politi eftersøger dem for syv grove forbrydelser i Zwickau, Sachsen i Tyskland, hvor en 75-årig mand døde af hjertestop under et hjemmerøveri, fordi røverne trampede ham i brystet.

Ifølge Nordsjællands politi står serberbanden bag hjemmerøverier den 9. maj og 19. maj i Espergærde og Snekkersten mod en 81-årig mand og en 71-årig kvinde. Begge steder brød tre-fire maskerede mænd ind i pensionisternes huse, mens de sov, og holdt dem fast i sengen, mens husene blev gennemrodet for værdier.

Den 81-årige blev efterladt på badeværelset, mens røverne stak af med bl.a. antikt porcelæn. Hos den 71-årige kvinde blev byttet 'kun' en mobil og en iPod.