Utilregnelig Breivik kan stadig fængsles

En højesteretsdom betyder, at Anders Behring Breivik kan fængsles, selv om han bliver kendt utilregnelig.

En ny lov åbner for, at Utøya-massemorderen Anders Behring Breivik kan overføres til afsoning i et fængsel, selv om han bliver erklæret utilregnelig og dermed juridisk ikke kan straffes for sine handlinger. Det skriver den norske avis Klassekampen.

Det er en dom afsagt i Norges Højesteret i den såkaldte Bergensag bare ti dage før terrorhandlingerne 22. juli, som kan få afgørende betydning for Breiviks videre færd i retsvæsnet. Det bekræfter statsadvokat Unga Bejer Engh.

Læs også: Hun er Breiviks akilleshæl

- Efter som han ikke længere er syg, men fortsat er farlig, findes der en bestemmelse som gør, at han kan overføres til en anstalt under fængselsvæsnet, siger hun.

Dommen, som åbner for denne mulighed, blev afsat 12. juli i år. Det er første gang, at bestemmelsen er taget i brug siden den blev indført i 2002. I dommen blev en mand overført fra en psykiatrisk institution til Ila-fængslet.

Sindssyg i gerningsøjeblikket
Psykiatere bag Breiviks mentalundersøgelse vurderer, at han var sindssyg i gerningsøjeblikket, da han myrdede løs på unge på Utøya og sprængte en bombe i Oslos regeringskvarter.

Med en erklæring som utilregnelig står Breivik umiddelbart til at undgå fængselsstraf, men han risikerer i stedet tvungen psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

Læs oså: Breivik fortryder skønhedsoperation

Manden i Bergensagen var syv år tidligere tiltalt for grov vold, trusler og frihedsberøvelse. Han blev erklæret utilregnelig og dømt til tvungen psykiatrisk behandling.

I 2009 mente en psykolog, at manden var for frisk til at blive behandlet videre i psykiatrien, men manden blev alligevel anset for at være så farlig, at han blev overført til videre fængsling.

- Det er vanskeligt at sige, hvor sandsynligt det er, at bestemmelsen bliver brugt i denne sag, siger Unga Bejer Engh.

Dommen i Bergensagen diskuteres meget blandt norske advokater, og mandens advokat overvejer at tage afgørelsen op i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.