I dag aktionerer miljøorganisationen Greenpeace i København.
Her er en række store olieselskaber inviteret til møde i huset Nordatlantens Brygge, for at få mulighed for at byde ind på borerettigheder ved Grønland.
SE GREENPEACE HÆLDE OLIE PÅ DEN RØDE LØBER I DAGENS AKTION - I VIDEOEN OVER ARTIKLEN
Olieselskaberne er inviteret af det det grønlandske Råstofdirektorat. Et officielt under det grønlandske hjemmestyre.
Venlig modtagelse ved indgangen
Oliebranchen blev modtaget af aktivister, der havde rullet en rød løber med pletter af sort olie ud foran indgangen.
I havnebassinet sendte et stort, flydende banner et tydeligt budskab til olierepræsentanterne om at holde sig fra det arktiske område med teksten 'Protect the Arctic: No license to drill.'
- Disse selskaber har været skyld i olieudslip og ødelæggelse af miljøet i hele verden. Der er absolut ingen grund til at tro, at de netop i Arktis skulle kunne undgå destruktive miljøødelæggelser og katastrofale olieudslip. Det er i særklasse risikabelt at bore i området på grund af ekstremt vejr, drivis og enorme isbjerge, så derfor burde olieselskaberne helt holde sig væk, siger Jon Burgwald, arktisk medarbejder i Greenpeace.
De store olieselskaber
Dagens møde mellem de internationale olieselskaber i den såkaldte KANUMAS-gruppe og Grønlands Råstofdirektorat finder sted, fordi Grønland i 2012/2013 planlægger at åbne for en række nye oliefelter i et havområde på 30.000 km2 nordøst for Grønland.
KANUMAS-gruppen består af selskaberne Statoil, BP, ExxonMobil, Chevron, Shell, Japan Oil, Gas and Metals National Corporation og NUNAOIL A/S.
Området, hvor boringerne skal foregå, er utrolig vigtigt for en række truede arktiske dyr som grønlandshvaler, narhvaler, hvalrosser og isbjørne.
Store konsekvenser for miljøet
- Det er komplet vanvid at bore i et så unikt og sårbart område, der har stor betydning for en række truede dyrearter. Allerede før der er fundet så meget som en dråbe olie, så vil seismiske undersøgelser og spildevandsudledning have alvorlige konsekvenser for dyr og miljø, siger Jon Burgwald.
Blandt andet har DMU i en rapport fra 2009 redegjort for de konsekvenser, der vil være i forbindelse med boringer i Nordøstgrønland.