Breiviks sindssygdom er arvelig

Det er underligt, at Anders Breiviks sindssygdom ikke er blevet opdaget, mener psykiater Henrik Day Poulsen

Anders Behring Breivik lider af sindssygdommen paranoid skizofreni.

Det har de norske psykiatriske sagkyndige konkluderet, efter de har undersøgt den terrorsigtede nordmand.

Ifølge de sagkyndige var Breivik psykotisk, da han udførte terrorhandlingerne en sommerdag i 22. juli.

Diagnosen kommer bag på danske psykiater Henrik Day Poulsen.

- Jeg er meget overrasket. Jeg havde troet, at han var svært fanatisk og personlighedsforstyrret og havde nogle synspunkter, der var voldsomt anderledes end alle andres. Men ikke at han havde en paranoid skizofren sygdom.

Det understreger, at det altid er nødvendigt at undersøge en person, før man udtaler sig sikkert sig om en diagnose, mener han.

Men det undrer Henrik Day Poulsen, at sygdommen ikke er blevet opdaget.

- Normalt når man lider af skizofreni, så stikker man lidt ud. Man har en adfærd, som, omgivelserne synes, er mærkelig. Det har man haft, siden man var barn. Man har ikke klaret sig godt i livet.

- Man har været sær og indesluttet og har haft nogle mærkelige idéer. Det gælder i hvert fald for de fleste skizofrene, siger psykiateren.

Paranoid skizofreni er den psykiske lidelse, som lægerne kender mest til.

- Det er en genetisk sygdom. Men hvad der er den udløsende faktor, det ved man ikke ret meget om. Det er meget sandsynligt, at der er en i hans familie, der har haft trækkene eller sygdommen, siger han.

- En person som Breivik, som har diagnosen paranoid skizofren, lever i en anden verden. Han hører stemmer og har forstyrrede tanker. En person, der lider af personlighedsforstyrrelse, er fuldstændig klar over, hvad han laver i gerningsøjeblikket, siger Henrik Day Poulsen.

I rapporten skriver de sagkyndige, at Breivik lever i sit eget univers af vrangforestillinger, og de mener, at alle hans handlinger og følelser er styret af det.

Ifølge de sagkyndige har Breivik udviklet sygdommen over en længere periode. Der er rimelige medicinske behandlingsmuligheder mod sygdommen.