Breivik er paranoid og skizofren: Kan ikke idømmes fængselsstraf

Retspsykiaterne har konkluderet, at Anders Breivik var syg, da han dræbte 77 mennesker

Breivik var psykotisk både under drabene og under de efterfølgende observationer. Han styres af vrangforestillinger og alle hans handlinger er styret af vrangforestillinger. Det er de overordenede konklussioner i rapporten.

- Rapporten konkluderer, at han gennem en lang periode har udviklet sygdommen paranoid skizofreni, siger statsadvokat Svein Holden.

HØR BREIVIKS PSYKIATER FÆLDE DOM - I VIDEOEN OVER ARTIKLEN

Massemorderen Anders Behring Breivik kan derfor ikke idømmes fængselsstraf for massemordet på 77 mennesker i regeringskvarteret i Oslo og på Utøya 22. juli i år.

Han kan derimod dømmes til, hvad der efter dansk straffelov svarer til behandling på en psykiatrisk afdeling. Breivik kender formodentlig ikke selv til rapportens konklussion endnu.

Læs også: Breivik får egen lejlighed i fængslet

Frygter karaktermord
- Vi har ikke været i tvivl. Nu er det op til retten at vurdere det under retssagen, sagde retspsykiateren Torgeir Husby til VG, da han afleverede rapperten her til morgen.

Rapporten er baseret på materiale fra13 samtaler med den sigtede, en samtale med hans mor, videomateriale af rekonstruktionen på Utøya, en gennemgang af af politiets 130 timers afhøringer af ham samt Breiviks tidligere sygehistorie.

Den skal nu godkendes af den retsmedicinske kommission (RMK).

Anders Behring Breivik mener selv, at han er tilregnelig og har, ifølge VG på forhånd udtalt, at han frygter 'et karaktermord', når rapporten bliver offentliggjort.

Følg med i pressemødet, der bliver sendt live her på ekstrabladet.dk fra kl. 13.

Retssagen mod Anders Behring Breivik starter 16. april.

Læs også: Mindst 85 dræbt på Utøya
Læs også: Han jublede, mens han skød