10-årig dræbt: Nu kommer de gule blink

For to måneder siden besluttede Frederiksberg Kommune at sikre det fodgængerfelt, hvor 10-årig blev dræbt. Først nu kommer de gule blink

Mange sørgende er kommet forbi ulykkesstedet på Frederiksberg og har lagt en blomst eller tændt et lys for den 10-årige pige.(Foto: Tariq Mikkel Khan)
Mange sørgende er kommet forbi ulykkesstedet på Frederiksberg og har lagt en blomst eller tændt et lys for den 10-årige pige.(Foto: Tariq Mikkel Khan)

Fodgængerfeltet, hvor en vanvidsbilist påkørte en 44-årig mor og hendes 10-årige datter torsdag aften, er et af seks 'sorte' pletter på Frederiksberg, hvor trafiksikkerheden skal forbedres.

Dét har Frederiksberg Kommune vidst siden 2009.

Men først for to måneder siden besluttede By- og Miljøudvalget at sikre fodgængerfeltet med gule blink. Det skete efter mange advarsler fra lokale beboere om, at fodgængerfeltet er en dødsfælde.

Læs også: Fodgængerfeltet ved Forum er en dødsfælde

Selvom den 25-årige dødsbilist overhalede en bil højre om med cirka 60 km/ og måske var påvirket af euforiserende stoffer tyder alt på, at den 25-årige slet ikke så det usikrede fodgængerfelt i mørket.

12 uheld på fem år
Strækningen på Rosenørns Allé mellem Julius Thomsens Plads og Worsaaesvej er blandt seks ’særligt uheldsbelastede’ steder i Frederiksberg Kommune. Det fremgår af rapporten ’Trafikuheld på Frederiksberg 2009’, hvor der fra 2005-2009 var 12 uheld, seks med personskade, på stedet.

Derfor besluttede By- og Miljøudvalget den 26. september at forbedre sikkerheden bl.a. med gule blink:

– For at skabe mere ordnede og overskuelige forhold på strækningen, etableres der dobbelt spærrelinie mellem de to eksisterende midterheller. Desuden opsættes gult blinksignal (toronto anlæg) ved det eksisterende fodgængerfelt, så fodgængerfeltet i Frederiksberg Kommune afmærkes lige så tydeligt som fodgængerfeltet i Københavns Kommune. Endelig foretages der en kontrol af det eksisterende belysningsniveau, står der i By- og Miljøudvalgets vedtagelse fra 26. september.

Arbejdet i gang, men for sent
Der er afsat 85.000 kr. til arbejdet. Der er nu indhentet tilbud. Priserne kommer på bordet i den kommende uge, og derefter sættes arbejdet endelig i gang.

Imens har et forældrepar begravet deres 10-årige datter.

Læs også: Livet er slut for den 10-årige pige

Kommunen mener, at dødsulykken alligevel ikke kunne være forhindret, fordi bilisten kørte råddent.

– Det er en meget tragisk ulykke. Efter hvad politiet har oplyst overfor os, så skyldes den hasarderet kørsel. Ingen trafiksikkerhedstiltag kunne ifølge det jeg har fået oplyst have forhindret det, siger rådmand og formand for By- og Miljøudvalget Jan E. Jørgensen.

Vred beboer gav op
En beboer på Rosenørns Allé har siden 2009 forsøgt at få Frederiksberg Kommune til at forbedre oversigten og belysningen i fodgængerfeltet:

– Jeg gav op. Jeg kunne ikke trænge igennem, siger beboeren, der ikke ønsker sit navn frem.

– Der har været mange dramatiske situationer, fordi bilister, der kommer fra københavnersiden, let kan overse fodgængerfeltet i mørke, siger beboeren.

Læs også: Dødsbilist er selvmordstruet

Og det var tilsyneladende dét, bilisten gjorde torsdag aften.

Det skyldes, at der er to fodgængerfelter med kun 50 meters mellemrum på Rosenørns Allé, som er vidt forskelligt afmærket. Det første ligger i Københavns Kommune og er let at se med gule blinklys, blå fodgængertavler og der er belysning af hele fodgængerfeltet.

Straks efter svinger vejen mod højre og det farlige fodgængerfelt, som ligger i Frederiksberg Kommune, dukker op i mørket ud for Forum og Metro stationen, hvor der hverken er gule blink eller belysning af fodgængerfeltet.

Kommunen: Utrygge beboere
- Men vi er opmærksomme på området, da vi har modtaget henvendelser fra borgere i området om, at de føler sig utrygge på strækningen mellem Julius Thomsens Plads og Worsaasvej. Og derfor har vi for to måneder siden besluttet at skabe nogle mere overskuelige forhold på strækningen. Der vil komme en dobbelt spærrelinje og et gult blinksignal ved fodgængerovergangen, så det bliver lige så tydeligt som det andet i området, som ligger i Københavns Kommune, siger rådmand Jan E. Jørgensen.

- Men uanset hvad vi gør, så kan vi ikke gardere os imod hasarderet kørsel og ulovlige overhalinger højre om foran fodgængerfelter, siger han.

Den 10-årige pigens mor blev svært kvæstet ved påkørslen og er indlagt på Rigshospitalet. Fra sin sygeseng var hun fredag aften med til at slukke for sin hjernedøde datters respirator. Mor og datter blev kørt ned kun 400 meter fra deres hjem.