Tyskland undskylder nazidrab: Det er flovt

Et enigt tysk parlament beklager, at det tog politiet 13 år at afsløre nynazistisk terrorcelle, som dræbte 10

Forbundsdagen i Berlin undskylder nu for, at en nynazistisk terrorcelle over en årrække kunne myrde ni indvandrere og en kvindelig politibetjent, uden at det tyske politi og efterretningsvæsen greb ind.

- Vi er flove over, at sikkerhedsmyndighederne i delstaterne og forbundsstaten hverken formåede at afsløre eller forhindre forbrydelserne, siger det tyske parlaments formand, Norbert Lammert, der også forbereder en mindehøjtidelighed for ofrene.

Forbundsdagens 620 medlemmer rejste sig, da parlamentet enstemmigt vedtog erklæringen, hvor de beder ofrenes pårørende om undskyldning.

De tre østtyske nynazister - to mænd, der forleden begik selvmord, og en kvinde, der er varetægtsfængslet - formåede at dræbe otte tyrkiske og en græske indvandrere i deres butikker, uden at det gik op for politiet, at der lå racistiske motiver bag.

Først da mændene blev fundet døde i en autocamper efter et bankrøveri i Eisenach 4. november, og trioens skjulested i Zwickau udbrændte, fandt politiet bevismateriale, der koblede indvandrer-drabsserien sammen med drabet på betjenten.

Inden da var den uopklarede drabsserie blevet omtalt som döner-mord i pressen, fordi to af drabene fandt sted i döner-grillbarer, og mistanken var rettet mod den kriminelle underverden.

Det beklager Forbundsdagen nu over for de pårørende.

- Vi er os vores ansvar bevidst, siger Norbert Lammert og lover, at parlamentet vil gøre alt for at få opklaret hele sagsforløbet:

- Vi skal sikre, at de grundrettigheder, der er garanteret i forfatningen, i dette land gælder alle, som lever her - uanset baggrund, tro eller holdninger.

Oppositionen har krævet, at der bliver nedsat et parlamentarisk undersøgelsesudvalg til at kulegrave sagen. Det socialdemokratiske SPD's gruppeformand, Frank-Walter Steinmeier, siger, at han både føler sorg, skam og vrede over drabene.

- Der er tale om et angreb på den måde, som vi lever sammen på i dette land, et angreb på os alle, på selve demokratiet, siger han og beskylder sikkerhedsmyndighederne for at have undervurderet højreekstremismen.