Hemmelig terror-sag slæber sig afsted

Fire formodede terrorister, der ville angribe JP/Politikens Hus i København, fik deres varetægtsfængsling forlænget i dag. De har siddet hemmeligt fængslet i næsten et år

To terror-celler i Oslo og Stockholm ville begge angribe avishuset.(Foto: Klavs Bo Christensen)
To terror-celler i Oslo og Stockholm ville begge angribe avishuset.(Foto: Klavs Bo Christensen)

I 11 måneder har fire formodede terrorister siddet varetægtsfængslet i København, og terror-sagen er stadig helt mørklagt af PET og Københavns Vestegns politi.

Da de terror-sigtede for kort tid siden blev fremstillet i retten i Glostrup krævede de fire forsvarere og pressen åbne døre i sagen - efter at anklageren Helene Schrøder for 12. gang krævede dørlukning.

- Det er på tide, at dørene åbnes. Der sker ikke noget i efterforskningen, der kører meget langsomt. Vi forsvarere har ikke fået oplysninger, som offentligheden ikke bør få indblik i, sagde advokat Thorkild Høyer, der er forsvarer for den sigtede MA.

Anklager: - Vi er snart i mål
Forsvarerne besværede sig over, at Ekstra Bladet trods dørlukning under alle retsmøder alligevel havde fået gravet oplysninger frem om terror-sagen.

Når forsvarerne er bundet af dørlukningen bliver fremstillingen af sagen ensidig og kun på politiets og anklagemyndighedens vilkår, sagde advokaterne. Forsvarerne mente, at politiet forsøgte at påvirke nævningerne forud for en kommende retssag.

Anklager Helene Scrhøder sagde, at efterforskningen snart er slut: - Vi er ved at være i mål, sagde hun. Men hun krævede alligevel fortsat dørlukning uden nærmere begrundelse end, at efterforskningen fortsat kan lide skade.

Dommeren glemte pressen
Dommer Henrik Munkholm besluttede sig lynhurtigt at følge anklagerens sædvanlige krav. Så hurtigt, at han glemte at spørge pressens repræsentanter om, hvad de mente om dørlukningskravet. Det skal dommeren efter retsplejeloven.

ekstrabladet.dk fik efterfølgende lov til at udtale sig, men dommeren havde allerede besluttet sig for at lukke dørene. Dommer Henrik Munkholm sagde dog, at dørlukningen ikke kan vare ved.

Anklager Helene Schrøder kræver i retten de sigtede fortsat fængslet til den 19. december, og det krav fulgte dommeren også.

Tre af de fire var mødt op i retten. Den fjerde, som under varetægten forsøgte at grave sig ud af Vestre Fængsel med en ske, accepterer frivilligt fortsat fængsling.

De fire planlagde, ifølge sigtelsen, et angreb mod avishuset på Rådhuspladsen i stil med terror-angrebene i Mumbai, Indien. De ville trænge ind i avishuset og 'dræbe så mange så muligt' med skydevåben og ved at skære halsen over på de bagbundne gidsler.

Læs også: Terror-sigtet forsøgte flugt fra fængslet

De fire terror-sigtede nægter sig skyldige, men bevismaterialet er tilsyneladende tungt, blandt andet rumaflytninger, hvor de drøfter angrebet på JP. To af de sigtede har gjort indrømmelser, erfarer ekstrabladet.dk.

Den 45-årige tuneser MD har tilstået, at de to skydevåben, som politiet fandt, var hans: en maskinpistol med lyddæmper og 72 skud og en ni mm. pistol med 36 skud.

- Jeg opgav frivilligt
Den 38-årige SZ, der blev anholdt i Stockholm og udleveret til Danmark, har erkendt, at han var med til at planlægge en terroraktion.Men han mener, at han frivilligt opgav planen, da han undlod at rejse med de tre medsigtede fra Stockholm til København.

I juridisk forstand hedder det 'frivillig tilbagetræden fra forsøg', og dét kan føre til frifindelse, hvis retten i Glostrup til sin tid tror på SZ´s forklaring.

Læs også: Terror-ordre mod JP kom fra Pakistan

Mens politiet fortsat mørklægger den københavnske terrorsag, fortsætter terror-sagen i Oslo Tingret mod de tre islamister Mikael Davud, 40, Shawan Bujak, 38, og David Jakobsen, 33, der er tiltalt for planen om at bombesprænge Jyllands-Posten og dræbe Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

Ligheder mellem de to terrorsager
Der er flere ret påfaldendende ligheder mellem Oslo-sagen og terror-sagen fra København - uden at der dog er nogen beviser for, at de to terror-celler har arbejdet sammen eller kendt hinanden.

Men der er indikationer på, at bagmændene i begge sager findes i Pakistan.

I begge sager har en eller flere af de formodede terrorister været på træningslejre i Pakistan forud for planlægningen.

De har haft rejsemønstre, der tyder på, at de er blevet smuglet ind i Pakistan fra nabolande.

Ordrerne til begge terror-plot formodes at komme fra top-terrorister i Pakistan med relationer til al-Qaida, nemlig terror-organisationen Lashkar-e-Taiba, der er tæt knyttet til Al-Qaeda.

I begge sager er der hos de sigtede fundet digitale medieafspillere med terror-materiale.

Hos Mikael Davud i Oslo fandt den norske sikkerhedstjeneste PST en Epson multimediespiller med 40 gigabyte data med terror-materiale.

Der var 180 lydfiler, 120 videoklip, dokumenter, bombeopskrifter og våbenmanualer. Tegninger af panserbrydende våben og videoer med effekten af forskellige våben.

Materialet var lagret i vinteren 2009, hvor Mikael Davud var på træningslejr hos al-Qaida.

Der var bl.a. opskriften på acetoneperoxid sprængstof, netop den type som norsk politi mener skulle bruges til at sprænge Jyllands-Posten. Og en tale af al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri, hvor han opfordrer til hævn for Muhammed-tegningerne.

Ville grave sig ud af fængslet
Under varetægten i Københavnhar den 31-årige OA forsøgt at grave sig ud af sin celle i Vestre Fængsel med en ske. Han fik løsnet et par mursten, erfarer ekstrabladet.dk, men flugtforsøget blev opdaget af fængselsbetjente.

OA er født i Marokko og tidligere psykiatrisk patient i Sverige, hvor han i 1990´erne blev dømt for sexovergreb på mindreårige piger. I forsøget på at helbrede sig selv begyndte han at fordybe sig i Koranen.

Han blev angiveligt rekrutteret til terrorforsøget i København af den medsigtede SZ, der var nabo til OA´s søster i Järfälla, hvor OA ofte opholdt sig. SZ kørte med de tre andre i bilen fra Stockholm mod København sent om aftenen 28. december, men han stod af undervejs.

En del af beviserne består af rumaflytninger af SZ´s lejlighed i Stockholm, hvor han taler med den 45-årige tuneser MD. De skal dræbe så mange som muligt: 'Aktionen skal vare i 20 minutter, og der skal slås ihjel. Det skal ikke være som tjetjenerne. Der skal ikke forhandles,' lyder det på aflytningen.