JP-terror: - Jeg gik på bombeskole

Den formodede hovedmand bag terrorplanen mod Jyllands-Posten indrømmer, at han blev trænet i fremstilling af bomber

Mikael Davud siger, han fik bombetræning i Iran - men ikke hos al-Qaida.(politifoto)
Mikael Davud siger, han fik bombetræning i Iran - men ikke hos al-Qaida.(politifoto)

Mikael Davud, 40, den formodede hovedmand bag terror-planen mod Jyllands-Posten, indrømmede i dag i Oslo Tingret, at han blev trænet i bombefremstilling.

Statsadvokat Geir Evanger mener, at det skete hos al-Qaida i Pakistan, men det benægter Mikael Davud og holder fast i sin tidligere forklaring om, at han kun ønskede at hævne sig på Kinas ambassade i Oslo. Han afviser, at Jyllands-Posten var målet.

Mikael Davud tilhører den muslimske befolkning Uighurerne i Xinjiang i det nordvestlige Kina, der bliver undertrykt af det kinesiske regime.

Læs også: Tiltalt: Jihad mod Jyllands-Posten

- Hvis Uighurerne skal have selvstændighed er væbnet kamp den eneste mulighed. Ingen ord kan give os det, sagde Mikael Davud i Oslo Tingret i dag.

Dækker over al-Qaida forbindelse
Den norske sikkerhedstjeneste PST mener, at dén forklaring er rent røgslør. Mikael Davud var oprørt over JP´s Muhammed-tegninger og gennem fem måneder var han på træningslejr hos al-Qaida i Waziristan, siger statsadvokat Geir Evanger, der agter at bevise det under retssagen.

I går forklarede Mikael Davuds tidligere betroede ven og medtiltalte Shawan Bujak, 38, at han aldrig havde hørt Mikael Davud tale om, at Kinas ambassade skulle rammes. Terror-planen var rettet mod Jyllands-Posten og Kurt Westergaard, og Shawan Bujak havde indtryk af, at Mikael Davud havde fået ordrer om at ramme JP.

Anklagemyndigheden har en række beviser, der indikerer, at Mikael Davud havde tæt kontakter til al-Qaida, blandt andet gennem fire mailadresser til kendte terrorister.

Han 'forsvandt', da han var i Iran, og norsk politiet mener, at han blev sluset hemmeligt ind til terror-træning i Pakistan.

Læs også: Mange måtte dø for at ramme tegneren

I retten i dag forklarede Mikael Davud, at han var i Iran i januar 2009 for at researche om al-Qaida:

- Jeg vidste, de ville drive væbnet kamp mod Kina, men fik besked på, at man skulle være sammen med dem i et år. Det passede mig ikke, sagde Mikael Davud.

- Betalte sig til bombetræning
Han hævder, at han i stedet betalte sig til at få undervisning i fremstilling og brug af sprængstoffer hos en privat gruppe i Iran.

Han har aldrig været i Pakistan efter han kom til Norge i 1999 og søgte asyl. Fire år tidligere var Mikael Davud dog på Koran-skole i Pakistan.

Hans ene forsvarer Rieber-Mohn mener, at Mikael Davud risikerede at blive udleveret til Kina, hvis han blev anholdt i Pakistan.

Læs også: Ville bombe JP: Blev trænet hos al-Qaida

Under en hemmelig ransagning fandt norsk politi en medieafspiller hos Mikael Davud, der var proppet med al-Qaida propaganga. Der var også bombeopskrifter med hydrogenperoxid - som Mikael Davud fik indkøbt og som blev opbevaret i Shawan Bujaks kælderrum - våbenmanualer samt en flammetale fra al-Qaidas nuværende leder Ayman al-Zawahiri om Jyllands-Postens tegninger.

I retten fortalte Shawan Bujak, at han havde set YouTube videoer sammen med Mikael Davud om sprængning af bygninger:

- Avisen fortjener sådan en bombe, sagde Shawan Bujak i Oslo Tingret i går.