Tiltalt: Jihad mod Jyllands-Posten

Jyllands-Posten nægter at undskylde for Muhammed-tegningerne. Derfor er det religiøst rigtigt at angribe avisen, siger terror-tiltalt

Shawan Bujak brokker sig over, at han blev anholdt af maskerede anti-terror betjente i Tyskland. (Foto: VG)
Shawan Bujak brokker sig over, at han blev anholdt af maskerede anti-terror betjente i Tyskland. (Foto: VG)

Oslo Tingret ekstrabladet.dk

16 måneder i varetægtsfængsel har ikke ændret den stærkt religiøse Shawan Bujaks syn på Jyllands-Postens offentliggørelse af de 12 Muhammed-tegninger. Den terror-tiltalte irak-kurder mener, at avisen skal straffes for tegningene:

- Jihad er et forsvar for islam. Avisen og tegneren nægter at sige undskyld. Så jeg tænker, at det er teologisk rigtigt at angribe avisen, sagde 38-årige Shawan Bujak i dag i Oslo Tingret.

Her er han tiltalt sammen med Mikael Davud, 40, og David Jakobsen, 33, for forsøg på at sprænge Jyllands-Posten i luften og dræbe Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. Shawan Bujak forklarer i retten, at JP satte sig op mod Gud ved at tegne profeten Muhammed.

Læs også: Mange måtte dø for at ramme tegneren

- Ingen har siden Profetens tid haft lov at afbilde ham. De har prøvet at gøre nar af Muhammed og islam. Selv vi muslimer ved ikke, hvordan Muhammed ser ud. Det er et princip i islam, at vi skal være mere glade for profeten end os selv, vores familie og brødre, sagde Shawan Bujak.

- Hævn en pligt for alle muslimer
- Det er en pligt for alle muslimer at hævne tegningerne, siger Shawan Bujak.

Han ligner i dag en skygge af sig selv siden anholdelsen i juli 2010: - Jeg har tabt 30 kilo i fængslet. Det gør man ikke engang på Guantanamo, siger han.

Den terror-tiltalte er vred over, at 40 maskerede betjente fra tysk anti-terrorpoliti anholdt ham i Duisburg, Tyskland, hvor han var på ferie med sin kone og to børn:

- Mine børn græd i en halv time bagefter, siger den formodede terrorist. Han afviser pure, at han har nogen tilknytning til al-Qaida.

Hovedmanden ligner bin Laden
I retten lægger Shawan Bujak hele ansvaret på den formodede hovedmand Mikael Davud, der ifølge det norske sikkerhedspoliti i fem måneder var på træningslejr hos al-Qaida i Pakistan. Det var Mikael Davud, der var drivkraften i terrorplanen, og Bujak afviser pure Davuds forklaring til politiet om, at det var Kinas ambassade i Oslo, der skulle rammes.

Mikael Davud tilhører det muslimske mindretal uigurerne i Kina, der bliver forfulgt. Men Shawan Bujak siger, han aldrig har hørt Davud nævne, at kinesiske interesser i Norge skulle angribes.

Læs også: Ville bombe JP: Blev trænet hos al-Qaida

Mikael Davud er endnu ikke afhørt under retssagen. Den stærkt troende muslim sidder afslappet i retten og lytter på tolken i sine hovedtelefoner. Han er iført kalot og bærer sort langt skæg. I profil ligner han den dræbte al-Qaida leder Osama bin Laden.

Bombeopskrifter
Under en hemmelig ransagning hos Mikael Davud kopierede den norske sikkerhedstjeneste, PST, indholdet på en digital mediespiller. Den rummede bombeopskrifter med hydrogenperoxid - som der blev fundet to flasker af i Shawan Bujaks kælderrum.

PST havde dog diskret skiftet hydrogenperoxiden ud med en ufarlig væske.

Der var også våbenmanualer og store mængder propaganda for al-Qaida, blandt andet en tale fra Ayman al-Zawahiri, den nuværende leder af al-Qaida, der opfordrer til jihad for Muhammed-tegningerne.

Følg terrorsagen i Oslo her på ekstrabladet.dk