Tiltalt indrømmer: JP skulle bombes

Den ene af de tiltalte i den norske terror-sag indrømmer nu, at Jyllands-Posten skulle sprænges i luften

Shawan Bujak talte med Mikael Duvud om at sprænge Jyllands-Posten. Han kalder det snak, men lå inde med alle materialer til en bombe i sin kælder.(Foto: VG)
Shawan Bujak talte med Mikael Duvud om at sprænge Jyllands-Posten. Han kalder det snak, men lå inde med alle materialer til en bombe i sin kælder.(Foto: VG)

Oslo Tingret ekstrabladet.dk

- Vi har ikke andre valg. Vi må angribe avishuset.

Dét sagde den formodede hovedmand i den norske terrorsag, Mikael Davud, ifølge den medtiltalte Shawan Bujak.

- Vi snakkede om, at avishuset skulle sprænges i luften, indrømmede Shawan Bujak for lidt siden i Oslo Tingret.

Men han hævder, at de tiltalte ikke engang vidste, hvor Jyllands-Posten lå og at de ikke havde været i København for at observere.

- Det var løs snak
Han slog angrebsplanerne hen som løs snak - men indrømmer, at der blev anskaffet kemikalier som hydrogenperoxid og syre, og at han opbevarede en række ingredienser til sprængstof-fremstilling i sit kælderrum.

- Mikael Davud gav mig opgaven med at opbevare tingene, sagde Shawan Bujak i retten. Retssagen kører i sikkerhedssalen på ottende etage i Oslos Tingret - i samme retssal hvor massemorderen Anders Breivik sad i går.

Læs også: Terror-tiltalt: Kurt Westergaard skal dø

Shawan Bujak indrømmer, at han diskuterede et angreb på Jyllands-Posten, fordi avisen havde fornærmet profeten.

- Jeg vil støtte dig med det, jeg kan bidrage med, sagde Shawan Bujak til Mikael Davud.

Bujak og Davud mødte hinanden i en moské i Bergen for 10 år siden. Bujak regner Mikael Davud for en 'nær ven', men siger, at han intet kender til Davuds påståede tilknytning til al-Qaida.

Mikael Davud har indrømmet, at han blev trænet i at bygge bomber i udlandet, men hævder, at han ville hævne sig på Kinas ambassade i Oslo, fordi Kina undertrykker et muslimsk mindretal, som han tilhører.

Men Shawan Bujak afviser dén forklaring: - Nej, det sagde han intet om, sagde Shawan Bujak i retten og fastholdt, at det drejede sig om Jyllands-Posten.

Westergaard-pistol var 'kebab'
Senere under retssagen skal afspilles en række rumaflytninger fra blandt andet Mikael Davuds lejlighed, som Politiets Sikkerhedstjeneste har foretaget. PST narrede Mikael Davud til at flytte ind i en lejlighed, der var spækket med mikrofoner og videokameraer.

Læs også: Ville bombe JP: Blev trænet hos al-Qaida

Den tiltalte Shawan Bujak er kurder fra Irak. Han blev i 2005 gift i Norge med en marokkansk kvinde og parret har to børn.

I eftermiddag blev Shawan Bujak igen afhørt om mordplanerne på Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. Han siger, at de var nervøse for at blive overvåget. Så de talte ikke om den pistol, der skulle bruges.

- I stedet kaldte vi pistolen for 'kebab', forklarede Shawan Bujak i retten.

På efterretningstjenestens aflytninger bruges ofte ord for diverse madretter i stedet for våben og sprængstoffer, mener statsadvokat Geir Evanger. Han nævner bl.a. at 'spagetti' var ordet for en sprængladning med ledninger.

De tiltalte overvejede at købe signaludstyr, der kunne afsløre politiets aflytningsudstyr, men fik ikke fat i noget.