Ville bombe JP: Blev trænet hos al-Qaida

Hovedmanden i den norske terrorcelle, der ville sprænge Jyllands-Posten, havde tæt kontakt til al-Qaida, mener norsk anklagemyndighed

Shawan Bujak, 38, Mikael Davud, 40, og David Jakobsen, 33, er tiltalt i Norge for planen om at bombe Jyllands-Posten og skyde Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. (Foto: VG og politiet)
Shawan Bujak, 38, Mikael Davud, 40, og David Jakobsen, 33, er tiltalt i Norge for planen om at bombe Jyllands-Posten og skyde Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. (Foto: VG og politiet)
Følg Krimi

OSLO TINGRET ekstrabladet.dk

Mikael Davud, 40, hovedmanden i den formodede terrorcelle i Oslo, som ville bombe Jyllands-Posten, stod i tæt kontakt med al-Qaida.

Han var på træningslejr i Pakistan, og kommunikerede med ledende figurer i al-Qaida via fire email adresser.

Det har statsadvokat Geir Evanger fra Politiets Sikkerhedstjeneste, PST, netop fortalt retten i Oslo, der har taget hul på terrorsagen mod de formodede terrorister Mikael Davud, 40, Shawan Bujak, 39, og David Jakobsen, 33, der er tiltalt for planer om at sprænge Jyllands-Posten i Danmark og skyde Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

Bombemateriale og al-Qaida propaganda
Et kælderrum i Oslo rummede en række komponenter til en kaftig bombe.

Og på en musikafspiller fandt norsk efterretningstjeneste bombeopskrifter og propaganda fra al-Qaida, blandt andet en tale fra al-Qaidas nuværende chef Ayman al-Zawahiri, hvor han tordner mod Jyllands-Posten Muhammedtegninger og opfordrer enhver muslim til at straffe dem, der har fornærmet profeten.

Under hemmelige ransagninger fandt PST terror-reden i Oslo, men der gik 11 måneders intens overvågning af den formodede terror-celle, før PST slog til og anholdt de tre mænd, der nu er tiltalt ved Oslo Tingret.

Læs også: Anklage: De ville bombe Jyllands-Posten

Norsk efterretningstjeneste mener at kunne bevise, at hovedmanden Mikael Davud rejste på træningslejr hos al-Qaida i Pakistan, hvor han lærte at fremstille bomber, og at han løbende var i kontakt med ledende figurer i al-Qaida via fire email-adresser. Den ene mail knyttes til en al-Qaida chef Salah al-Somali, der blev dræbt ved et CA drone-angreb i Pakistan i december 2009.

Læs også: Jyllands-Posten mål for fire terrorplaner

Drabet på al-Qaida chefen fik terror-planerne mod JP til at gå i stå. Mikael Davud forsøgte tilsyneladende at få nye forholdsordrer, og ifølge hans medtiltalte Shawan Bujak ændrede cellen planlægningen til et drabsforsøg på Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

Statsadvokat Geir Evanger oplyste i retten, at de tiltalte anskaffede sig to små flasker hydrogenperoxid og forsøgte at købe batterisyre. Der blev også fundet støvmasker, acetone og kogeplader i 'terrorreden', alt er vigtige ting for at fremstille spærngstof af typen TATP - kaldet 'Satans Mor'.

Notatbog med mails til al-Qaida
Under en hemmelig ransagning hos Mikael Davud den 23. oktober 2009 fandt PST en notatbog, der bl.a. rummede mail-adresser, som efterretningstjenesten, ifølge statsadvokaten, kan henføres til al-Qaida.

- Beviserne for at Jyllands-Posten var målet bygger først og fremmest på den medtiltalte Shawan Bujaks forklaring om, at avisen var målet, men også på samarbejdet med al-Qaida, sagde statsadvokat Geir Evanger i retten.

På email-adresser blev der korresponderet i kode, der omhandlede bl.a. kunst om computere.

Mikael Davud har erkendt, at han lærte at bygge bomber i Tyrkiet og Iran, men at han ikke har været hos al-Qaida i Pakistan. Men norsk politi har kortlagt en omfattende rejseaktivtet, hvor PST mener, at Mikael Davud via Tyrkiet og Mashad i Iran blev transporteret videre til Pakistan, formentlig al-Qaida højborgen i Waziristan.

Mikael Davuds forsvarer Arild Humlen oplyste i retten, at Davud, der tilhører et muslimsk mindretal i Kina, tidligere har været på koranskole i Pakistan for at uddanne sig til mullah. Han har tidligere erkendt, at hans plan var terror mod kinesiske interesser i Norge, og ikke JP i Danmark.

- Det var en privat hævn mod Kina, siger advokat Arild Humlen. Forsvareren mener ikke, at der er beviser i sagen for, at de tiltalte ville begå en terroraktion i Danmark.

Følg terrorsagen i Oslo her på ekstrabladet.dk

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.