Skudoffer vil tilbage til USA's kongres

Kongreskvinden Gabrielle Giffords, der blev ramt af et skud i hjernen, giver sit første tv-interview

Gabrielle Giffords, den demokratiske kongrespolitiker, siger i sit første tv-interview, at hun ikke har nogen erindring om den dag i januar, da en for hende ukendt mand skød hende gennem hovedet under et vælgermøde i den amerikanske stat Arizona.

Men hun siger i en nyudgivet bog, at det er hendes ambition at blive genvalgt til USA's kongres.

Hun erfarede først senere gennem sin mand, astronauten Mark Kelly, at den bevæbnede mand havde dræbt seks mennesker, heriblandt en niårig pige.

- Svært, svært, svært, siger hun i samtalen med tv-stationen ABC.

Læs også: Skudt i hovedet: Giffords smiler igen

Smilende og opmærksom svarer Giffords med enstavelsesord eller -sætninger, mens hendes mand undervejs fortæller, at hun stadig har svært ved med ord at udtrykke, hvad hun tænker.

Interviewet varer en time, og det er blandet med private videooptagelser, som viser, hvordan hun har måttet kæmpe for at blive rask, efter en kugle gik gennem hendes hjerne.

Men billederne viser også de bemærkelsesværdige fremskridt, hun har gjort undervejs. Hun har lært at gå igen, danne ord og smile.

På spørgsmålet, om hun aldrig bliver vred over, hvad der er hændt hende, svarer hun 'nej, nej, nej', mens hun med et skuldertræk siger 'livet'.

Hendes mand, Mark Kelly, som er gået på pension efter at have været kaptajn på den sidste rejse med den amerikanske rumfærge i sommer, har skrevet en bog om sin kones vej tilbage til livet: 'A Story of Hope and Courage'.

Her fortæller hun, at hun ønsker at vende tilbage til Kongressen for at arbejde for det amerikanske folk, hvis hun kan.

- Jeg vil blive stærkere. Jeg vil vende tilbage, siger hun.

ABC spørger i interviewet om det samme. Hun svarer tilbage, at hun foreløbig ønsker at få det 'bedre'.

Den 22-årige morder Jared Loughner har nægtet sig skyldig i drabene foran en valgbod i byen Tucson den 8. januar i år. Nedskydningen af Giffords vakte stor opstandelse i USA og blev af nogle tolket som et resultatet af den politiske polarisering i landet.