Børn mellem 7 og 17 mistænkes for brande

Efterforskningen af brande i Esbjerg afslører ifølge politiet 10 purunge gerningsmænd

Syd- og Sønderjyllands Politi mistænker 10 børn for en række påsatte brande i Esbjerg. Den yngste af børnene er blot syv år gammel. Fire af børnene er over den kriminelle lavalder. De er alle formelt sigtet i sagen.

Sigtelserne er rejst i forbindelse med efterforskningen af 10 påsatte brande, som har hærget Esbjerg siden maj. I forbindelse med efterforskningen er der i øvrigt indhentet dna-prøver fra børnene.

- Det drejer sig om et barn på 7, to på 11, to på 12, en på 13, en på 15, en på 16 og to på 17, fortæller efterforskningsleder Lorenz Matzen til Ritzau.

Ifølge efterforskningslederen er der ikke tale om en bande. De forskellige episoder hænger dog sammen på kryds og tværs. Nogle af børnene mistænkes desuden for at være indblandet i flere sager.

- De stammer alle sammen fra Esbjerg-området. Det er ikke en bande, men indimellem så mødes de med hinanden, fortæller Lorenz Matzen.

Brandene har været påsat i kælderrum, trappeopgange og skure. De har været så alvorlige, at flere beboere i de berørte bygninger har været evakueret, og flere har været indlagt til observation for røgforgiftning.

Ifølge Lorenz Matzen er det svært at pege på et motiv til striben af påsatte brande.

- Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at sætte mig ind i deres tankegang. Men de har ikke rigtig nogen god forklaring på, hvorfor de gør det her, siger han.

Trods gennembruddet i efterforskningen er sagen ikke slut for politiet.

- Vi fortsætter, for det er jo ikke alle brande, der er opklaret endnu. Vi har stadig fem stykker, og der har vi nogle dna-spor, som vi skal have gennemgået, fortæller Lorenz Matzen.

Politiet har indhentet dna-prøver fra de mistænkte børn - det er sket med samtykke - men resultaterne foreligger ikke endnu. Derfor kan Lorenz Matzen ikke sige, om der er dna-beviser, der knytter børnene til de fem brande, som man mener at have opklaret.

I sager, hvor den mistænkte er under 14 år, kan politiet på grund af den kriminelle lavalder ikke rejse sigtelse og retsforfølge den mistænkte.

I de sager, hvor den mistænkte er yngre end 14, er de sociale myndigheder derfor blevet underrettet.