Breivik i retten: Politiet vil tillade besøg

Den terrorsigtede Anders Behring Breivik er i Oslo Tingret, hvor hans næste tid i fængslet skal afgøres

Anders Behring Breivik ankommer til retten. (Foto: Jan Petter Lynau/VG)
Anders Behring Breivik ankommer til retten. (Foto: Jan Petter Lynau/VG)

Her ankommer Breivik - Se video over artiklen

I jakkesæt og slips ankom den terrorsigtede Anders Behring Breivik til i retten i Oslo. Han præsenterede sig ifølge NTB som ridder og militær kommandør i modstandsbevægelsen og startede med at brokke sig over dommeren.

- Du har fået dit mandat af dem, der støtter multikulturalismen. Det er en had-ideologi, som støtter dekonstruktionen af det norske samfund, sagde Breivik, inden dommeren skar ham af:

- Ja tak Breivik. Det er nok. Erkender du din skyld?

- Jeg erkender handlingerne, men ikke skyld, svarede Breivik, der ønskede at blive løsladt.

Ville tale til pårørende
Ifølge Dagbladet vil politiet ikke kræve så hårde vilkår for ham i fængslet, som han har siddet under hidtil. Så hvis retten er enig, vil Breivik kunne modtage besøg i fængslet. Men politiet vil kontrollere hvem og hvordan.

Norske VG's journalister i retten fortæller, at de pårørende sidder bagerst i retten. Journalister optager de første fem rækker. Ifølge VG's folk i lokalet smilede Breivik til de pårørende bagerst i lokalet.

Anders Behring Brevik bad om fem minutter til at tale til dem, men fik et klart nej af dommeren og reagerede med tydelig skuffelse.

Første gang
Klokken lidt over halv ti i formiddags ankom han til retten, hvor hans fængslingsforhold de kommende uger skal afgøres i dag.

Sagen startede klokken 11, og det er første gang, at hans fristforlængelse sker for åbne døre. Det er altså første gang, at han kommer til at sidde ansigt til ansigt med de overlevende, efterladte og pressen.

Læs også: Norges justitsminister går af

Mange hundrede mennesker har kæmpet om de 300 pladser i tilhørersalen, skriver norske NTB.

Ingen talerstol til terroristen
Anders Behring Breivk har siddet varetægtsfængslet i 16 uge med brev-, besøgs- og medieforbud. Så i praksis har han siddet i isolation, selvom politiet i princippet ikke længere kræver det. De bad om 12 uger mere under lempede vilkår. Ifølge Dagbladet vil kræver politiet brev- og medieforbud, men besøgsforbuddet vil blive ændret til besøgskontrol. Han vil altså under politiets kontrol kunne modtage besøg.

Klokken 13 læser dommeren afgørelsen op.

Forsvarer Geir Lippestad ankom klokken ti og afviste af udtale sig.

Læs også: Breivik vil ha' aviser i cellen

Domstolen har også på forhånd udtalt, at dagens retsmøde ikke vil blive en talerstol for Breivik.

- Jeg er ganske sikker på, at dommeren vil afbryde ham, hvis han skulle begynde at udlægge motivet og tale om, hvorfor han gjorde det ene og det andet, siger Geir Engebretsen fra tingretten til Aftenposten.

Kan tage årevis
Dagens møde skal kun handle om hans fængselsforhold. Derfor tog mødet også kun tage 40 minutter. Dommeren endte dog med af fjerne referatforbuddet.

Der kommer heller ingen fotos af hovedpersonen. Ifølge norsk lov er det forbudt at fotografere anklagede ved retten med mindre de eksplicit har givet lov. Og det har Anders Behring Breivik ikke gjort.

Læs også: Breivik klar til kugleregn i Oslo

Selve sagen kan dog trække ud i årevis. Den kan nemlig ende i Højesteret og ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, hvis nogen af parterne skulle anke dommen, vurderer formanden for den norske advokatforeninges lovudvalg over for NTB.