Breivik møder sine ofre og pressen

Anders Behring Breivik skal forklare sig for første gang over for offentligheden. Et mediehysteri venter ham

I dag får Anders Behring Breivik for første gang mulighed for at forklare massedrabet på Utøya i en retssal. (Foto: AP)
I dag får Anders Behring Breivik for første gang mulighed for at forklare massedrabet på Utøya i en retssal. (Foto: AP)

Den terroranklagede Anders Behring Breivik møder mandag flere af de overlevende fra massakren på Utøya og desuden store dele af verdenspressen, når han for første gang får mulighed for at forklare mordene på 77 uskyldige.

Mens Breivik får mulighed for at forklare sine terrorhandlinger, har pressen allieret sig med retspsykiatere og psykologer for at analysere den 32-årige nordmand fra top til tå. Over 170 journalister er akkrediteret hos Oslos tingsret.

Advokat Siv Hallgren, der har deltaget i de første retsmøder i Breiviksagen, siger, at den terroranklagede ikke virker nervøs.

- Jeg oplever ham som høflig og intens - en som er optaget af sin sag. Jeg oplever også, at han er vældig optaget af at få sagt noget, når han er der, siger hun til VG.no.

Læs: Forsvarer: Derfor bør Breivik slippe billigt

Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, siger, at hans klient er velforberedt.

- Breivik er mentalt forberedt og vil nok optræde roligt og fattet. Han er ikke stresset af situationen, men det er klart, at når han kommer til fængselshøringen og ser alt postyret, så vil det nok påvirke ham, siger han til VG.no.

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt, der var til stede under en af de første fængselshøringer, føler sig meget stødt af Breiviks opførsel.

- Han viste et totalt fravær af ydmyghed for det, som han har gjort. I lighed med tidligere udtalelser, så forsvarer han sine handlinger, siger han til VG.no.

Se tv: Breiviks ødelæggelser i Oslo

Pål Grøndahl, en retspsykiater som skal overvære retsmødet mandag, siger, at eksperter ikke kan analysere meget mere på Breivik end ganske almindelige mennesker.

- Vi vil nok ikke se meget mere end alle andre kan se, men det vi ser, kan vi sætte i en sammenhæng, siger han til VG.no.

- Lige meget hvad er lægfolk ikke værst til at skille galskab fra normalitet, siger Grøndahl.