Der stjæles som aldrig før fra butikkerne

Syv ud at ti købmænd har installeret nye alarmer, rumfølere og andet sikringsudstyr mod røverier

De mange tyverier får butikkerne til at opsætte mere og mere overvågningsudstyr. (Modelfoto: Mads Winther)
De mange tyverier får butikkerne til at opsætte mere og mere overvågningsudstyr. (Modelfoto: Mads Winther)

Professionelle tyvebander går efter de dyre varer, mens de ansatte og andre rapser småting og tager fra kassen. Der bliver med andre ord storstjålet fra de danske butikker i disse år.

Samlet set har dansk detailhandel et tab på over tre milliarder kroner i år, hvilket ifølge sikringsvirksomheden Checkpoint Systems er det højeste niveau siden 2007.

- Det er en stor belastning for både store og små butikker, hvor tyveri påfører dem et reelt økonomisk tab, og de må investere mange penge i sikringsudstyr, siger Louise Holm Sommer, chefjurist i De Samvirkende Købmænd.

Tyverierne omfatter mange dyre varer, men smårapserier, kassedyk og langfingrede medarbejdere tæller også godt i statistikken.

- En forklaring kan være, at kriser jo kradser alle vegne, og mange har måske ikke råd til det forbrug, de tidligere har haft, siger Louise Holm Sommer.

- Desuden har vi en formodning om, at der står organiseret kriminalitet, altså bander, bag en stor del af tyverierne. Og de går efter de dyre forbrugsvarer som dyrt kød, dyrt tøj, vin, spiritus og cigaretter, siger hun.

Det stigende antal professionelle tyverier bekræftes i en undersøgelse for nylig blandt Danske Erhvervs medlemmer i detailbranchen.

Her svarer 48 procent af virksomhederne, at omfanget af tyverier begået af organiserede grupper er steget i løbet af det seneste år.

De mange tyverier betyder, at flere købmænd har investeret i at sikre deres butikker.

Sidste år viste en medlemsundersøgelse i De Samvirkende Købmænd, at op mod 70 procent af købmændene i de seneste år har investeret i sikringsudstyr som nye alarmer, videoovervågning, rumdelere, vibrationsfølere og tobaksskabe.