Breivik vil ha' aviser i cellen

Massemorderen vil holde sig orienteret om verdens gang

Anders Behring Breiviks forsvarere kræver, at han får lov til at møde frem fysisk ved retsmødet på mandag. (Foto: Politifoto)
Anders Behring Breiviks forsvarere kræver, at han får lov til at møde frem fysisk ved retsmødet på mandag. (Foto: Politifoto)

Der er skrevet tusindvis af avisartikler om den norske massemorder Anders Behring Breivik, og han kræver nu at få at vide, hvad der bliver skrevet om ham, og hvad der sker i verden omkring ham.

Læs også:Forsvarere: Derfor skal Breivik slippe billigt

Han har siden den 22. juli siddet varetægtsfængslet i isolation for drab på de 77 mennesker, der mistede livet, da han detonerede en bilbombe ved den norske regeringsbygning i Oslo og skuddræbte 69 mennesker på Arbejderpartiets sommerlejr på Uttøya.

Læs også:Norske fængsler frygter Breivik-rekrutter

Han har i de 16 uger haft totalt besøgs-, brev- og medieforbud, men i forbindelse med, at hans varetægtsfængsling på mandag skal forlænges, vil hans advokat Geir Lippestad kræve, at Breivik nu får adgang til at læse aviser, se tv og høre radio, skriver dagbladet.no.

- Vi mener, at det er på tide at ophæve medieforbuddet. Det er vigtigt for ham at holde sig orienteret om, hvad der sker i verden, siger Geir Lippestad.

Læs også:Breivik nægter hjernescanning

Om Breivik også skal have adgang til alt det materiale, der tidligere er offentliggjort om ham er uvist.

- Vi søger i første omgang om, at han får adgang til dagens aviser, og at han senere kan gå på internettet. Han har ret til efter så lang en periode i isolation at få adgang til aviser. Om vi så vil forsyne ham med gamle klip, ved jeg ikke, siger Lippestad.

Læs også:Derfor begyndte Breivik at hade muslimer

At give Breivik adgang til alt materiale, der er publiceret om ham siden terrorhandlingerne den 22. juli er en uoverkommelig opgave. En Google-søgning på Anders Breivik giver 13.600.000 hits, og alene i det norske mediearkiv Atekst ligger der 31.400 artikler med tilknytning til Breivik fra norske medier.

Breivik er nervøs
Anders Behring Breivik er nervøs for det kommende retsmøde, som bliver det første, hvor pårørende, presse og tilhørere må være til stede.

- Men han siger, at han er klar til det, siger Lippestad.

Oslo Byret har ellers besluttet, at Breivik ikke selv må være til stede under retsmødet, men kan deltage via videolink fra cellen. Lippestad har anket, fordi han mener, at beslutningen krænker Breiviks retssikkerhed.

Lippestad og Breiviks øvrige team af forsvarere er klar til at gå i Højesteret for at få afklaret dette spørgsmål.

Oslo Byret besluttede tirsdag, at helt almindelige nordmænd, der hverken repræsenterer pressen eller de pårørende, skal have adgang til mandagens retsmøde. Politiet havde ellers lagt op til, at alene pårørende og medierne kunne overvære det kommende retsmøde. Politiet har ikke besluttet sig for, om de vil anke beslutningen om at gøre retsmødet tilgængeligt for alle.